Καμία αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ούτε στα επιμέρους στοιχεία των τιμολογίων δεν έχει γίνει από το 2015 έως σήμερα, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτοντας ότι:

«Η επιβάρυνση καταναλωτών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν ήταν αποτέλεσμα αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως θα μπορούσε να προκύψει από μία λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Αντίθετα, ήταν συνέπεια της μεγαλύτερης χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), λόγω αλλαγής κλίμακας που έφερε η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρισμού, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών του προηγούμενου χειμώνα».

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ακόμη ότι η στρέβλωση αυτή έχει επισημανθεί έγκαιρα και ήδη δρομολογείται η διόρθωση της, με την υιοθέτηση νέων κλιμάκων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ, και προσθέτει:

  • Η Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Μάλιστα, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, χωρίς να συνυπολογίζεται η φορολογία και η επιβάρυνση των ΥΚΩ, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τέλη και οι φόροι αντιπροσωπεύουν το 41% του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (κατά μέσο όρο 19,4 ευρώ/100 KWh), ποσοστό που είναι στα ίδια σχεδόν επίπεδα από τον συγκρίσιμο αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωζώνη (40%, με τελικό κόστος 22 ευρώ/100 KWh).
  • Η Σουηδία, η οποία συγκρίνεται με την Ελλάδα σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, έχει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων σε σχέση με την Ελλάδα.
  • Κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. παραμένει η Ελλάδα και στις τιμές για το φυσικό αέριο, σημειώνοντας, μάλιστα, μείωση στο πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά περίπου 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.