«Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να κάνουν πιο διαφανή τα stress tests των τραπεζών και να τα επεκτείνουν σε περισσότερους οίκους», εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια αναθεώρηση της οικονομικής στρατηγικής της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να δεσμευτούν για δημοσιονομική βιωσιμότητα και τόνωση της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παράλληλα να ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα. «Οι Αρχές συμφωνούν ευρέως με αυτήν την εκτίμηση, αλλά η εφαρμογή είναι ακόμη σποραδική», αναφέρει το ΔΝΤ.

Τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα κοινοποιηθούν αύριο, θα αποτιμήσουν τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντέξουν την οικονομική αδυναμία και τις πτωχεύσεις σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και σε δημόσιους τομείς.

Όμως, ορισμένοι παράγοντες επικρίνουν αυτά τα τεστ, εκτιμώντας ότι δίνουν ανεπαρκείς πληροφορίες για τα σενάρια που εξετάζονται, δημιουργώντας υποψίες ότι δρομολογούνται έτσι ώστε να παράγουν ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Το ΔΝΤ παρατηρεί ότι εκδηλώνονται αντιστάσεις από τις αρχές της ευρωζώνης στην ιδέα μεγαλύτερης διαφάνειας, «οι επόπτες φοβούνται ότι η αποκάλυψη των μεμονωμένων τραπεζικών αποτελεσμάτων θα προκαλέσει τις ευαισθησίες των αγορών και ορισμένες κυβερνήσεις σημειώνουν ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα στην κοινοποίηση».

Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο το πόσο μεγάλες απομειώσεις σε εθνικά χρέη προϋποθέτουν τα stress tests – κρίσιμο σημείο, με δεδομένα τα μεγάλα ποσά σε ελληνικά ομόλογα που κατέχουν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Χθες ο Luc Everaert, βοηθός διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι μόνο ο χειρισμός του εθνικού χρέους στα stress tests αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα και πως τα αποτελέσματα της Παρασκευής θα προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες.

Το ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν αποδειχθεί ότι ορισμένες εξ αυτών δεν έχουν επαρκή κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.