Τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως των 91 τραπεζών θα δοθούν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής στις 4 (στις 6 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής (CEBS).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη συγκεκριμένη ώρα θα ανακοινωθεί η περίληψη των αποτελεσμάτων από την Επιτροπή που θα συνοδεύεται με δελτίο τύπου με τα βασικά συμπεράσματα για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Παράλληλα, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ή η κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας θα δημοσιοποιήσουν την περίληψη των αποτελεσμάτων ανά τράπεζα στην ιστοσελίδα τους.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της Επιτροπής στο Λονδίνο, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Όπως αποκάλυψε το euro2day, το ποιες λεπτομέρειες των τεστ θα ανακοινωθούν, αναμένεται να αποφασιστεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομίας στις 22 Ιουλίου καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ιδιαίτερα γύρω από το θέμα του ύψους του κουρέματος (hair cut) στα κρατικά ομόλογα.

Διαρροές ανέβασαν το ύψος του κουρέματος να φθάνει το 23% για τα ελληνικά ομόλογα ενώ το BBC (επικαλούμενο βρετανικές τραπεζικές πηγές) το τοποθέτησε γύρω στο 17% για την Ελλάδα, στο 10-11% για τα Ισπανικά, στο 6% για τα Γαλλικά και στο 4-5% για τα γερμανικά. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεστ κοπώσεως θα δοθούν μέσα στον Αύγουστο από τις ίδιες τις χώρες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει εάν θα δημοσιοποιηθούν στην ολότητα τους.