Πρωτοβουλία για την κατάρτιση μελέτης με στόχο την καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος στην ΕΕ, ανέλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης των μελών της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Μίχαλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, από τις χώρες μέλη με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και για την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους.

Ο κ. Μίχαλος πρότεινε να παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης, μία σφαιρική μελέτη για μια ενιαία φορολογική πολιτική στην Ε.Ε., τα βασικά στοιχεία της οποίας θα είναι οι χαμηλοί και κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων που θα βαίνουν αυξανόμενοι ανάλογα με το ύψος των κερδών τους, καθώς και η επιβολή πλαφόν (ανώτερου και κατώτερου) για το ύψος του ΦΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και συμβούλου της Γερμανικής κυβέρνησης και Βουλής, καθηγητή Βόλφγκανγκ Φραντς, o οποίος εκτίμησε ότι οι όροι του Μνημονίου, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σκληροί, αλλά ταυτόχρονα και αναποτελεσματικοί. Αιτιολογώντας την άποψή του αυτή, ανέφερε ότι οι σκληροί αυτοί όροι δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εν μία νυχτί και απαιτείται να δοθεί ικανός χρόνος στην Ελλάδα για να μπορέσει να αφομοιώσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αν τα μέτρα αυτά εφαρμοζόταν στην Γερμανία την επόμενη μέρα θα γινόταν επανάσταση».

Κατά τη συνάντηση της Λέσχης των 15, συζητήθηκε ευρέως το πρόβλημα της αποβιομηχανοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες και αποφασίστηκε κάθε ένα από τα επιμελητήρια μέλη της Λέσχης, να καταρτίσουν προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την επαναφορά της βιομηχανίας στις Μητροπολιτικές περιοχές, με γνώμονα πάντοτε το σεβασμό στο περιβάλλον, προκειμένου να κατατεθούν στην ΕΕ.