Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε αγορές και επαγγέλματα υποσχέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση.

Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι θα αποφασίσει φέτος τις αλλαγές, αντί για το 2011 που λέει το Μνημόνιο, για να αντισταθμίσει πιθανές «αστοχίες» του προϋπολογισμού από δαπάνες προς ΔΕΚΟ, ταμεία και νοσοκομεία.

Μετά το τέλος του Ecofin , ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί άμεσα το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς των φορτηγών δημοσίας χρήσης, ενώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν ευρύτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα «απαντούν» στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών με τριετές πεδίο ολοκλήρωσης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού (με μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ ή και πιο χαμηλά φέτος), να εδραιωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορέσει ακόμη και το 2011 να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει ένα αντιστάθμισμα για να διασφαλιστούν και οι επόμενες δόσεις του δανείου.

Αν η κυβέρνηση δεν πετύχει να περιορίσει στην πράξη τα χρέη των νοσοκομείων (που θα εγγράφονται πλέον υποχρεωτικά στο έλλειμμα), τις επιχορηγήσεις προς ταμεία και προς ΔΕΚΟ, τότε, ακόμη και αν τα φορολογικά μέτρα πετύχουν, θα υπάρχουν αποκλίσεις στις δαπάνες.

Έτσι, θα πρέπει να διαθέτει ένα διαπραγματευτικό «όπλο», τις μεταρρυθμίσεις που έφερε «μπροστά», για να μην υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα: δηλαδή να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί συγκεκριμένες αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και σε επαγγελματικούς κλάδους. Έχει δεσμευθεί για την απελευθέρωση των υπηρεσιών σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση, την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα (συμπεριλαμβανομένων του νομικού, του φαρμακευτικού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή).

Παράλληλα προχωρά το επιχειρησιακό σχέδιο στον ΟΣΕ και έπονται οι υπόλοιπες μεταφορικές ΔΕΚΟ, εντός του μήνα προσδιορίζεται η υιοθέτηση νομοθεσίας για την άρση των περιορισμών για την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και την επιβολή ελάχιστων τιμών.

Επίσης, θα ανακοινωθεί Υπουργικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.