Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα που απευθύνονται καθημερινά στις τράπεζες από το ΣΔΟΕ, τις εφορίες, αλλά και από τα τελωνεία της χώρας, με θέμα «τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου».

Οι υπηρεσίες του δημοσίου ζητούν να πληροφορηθούν αν οι οφειλέτες διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς όπως και το ύψος των υπολοίπων τους.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, εκατοντάδες οφειλέτες εντοπίζονται καθημερινά από τις έρευνες που διεξάγουν οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Αμέσως στέλνουν σήμα στις τράπεζες και ζητούν να πληροφορηθούν αν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή δανειακές συμβάσεις.

Οι οφειλές μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε αιτία -ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ- ενώ κανένα ρόλο δεν παίζει και το ύψος τους, καθώς τα αιτήματα που διαβιβάζονται στις τράπεζες αφορούν τόσο μικροοφειλέτες, όσο και μεγαλοοφειλέτες.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και προκειμένου να… πιέσει τους οφειλέτες, προχωρά σε δύο κινήσεις. Κατά πρώτον, συνεχείς διασταυρώσεις για το αν έχουν ακίνητη περιουσία, ώστε μέσω της απειλής των πλειστηριασμών να εισπράξει τα οφειλόμενα και, δεύτερον, δια μέσου των τραπεζών ψάχνει να εντοπίσει εκείνους τους οφειλέτες που διαθέτουν καταθέσεις, ομόλογα, επενδύσεις.

Πηγή: capital.gr