Δοκιμές ποιοτικού διαχωρισμού αργού πετρελαίου και θαλασσινού νερού έκανε το Σαββατοκύριακο το σκάφος «A Whale» στον Κόλπο του Μεξικού, στην περιοχή βόρεια της πετρελαιοπηγής της BP από την οποία διαρρέουν χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές αναμένονται σήμερα, είπε στο CNN ο εκπρόσωπος της εταιρείας TMT Shipping, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Το ειδικά τροποποιημένο σκάφος συλλέγει το αναμεμιγμένο με πετρέλαιο νερό και στη συνέχεια το διαχωρίζει, έχοντας την δυνατότητα να καθαρίζει 21 εκατ. γαλόνια πετρελαίου την ημέρα. Το πλοίο διαθέτει 12 ανοίγματα στα πλαϊνά του για την εισρόφηση του αναμεμειγμένου νερού και έχει ειδικές τεχνολογίες για να αποθηκεύει το πετρέλαιο και να ξεβράζει το νερό.

«Κατά κάποιον τρόπο το πλοίο συλλέγει νερό σαν πραγματική φάλαινα και αντλεί εσωτερικά σαν ανθρώπινη καρδιά», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΤΜΤ.

Η «Φάλαινα» θα έχει πολλή δουλειά καθώς καθημερινά διαρρέουν στον  Κόλπο του Μεξικού 35.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου, μετά τη βύθιση της πλατφόρμας Deepwater Horizon.