Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το φυσικό τοπίο και η ιστορική σημασία του Ιλισσού, κινήματα πολιτών βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής και καθάρισαν τμήμα του ποταμού.

Οι πολίτες καθάρισαν μήκος 300 μέτρων του ποταμού, όπου στις ΒΔ όχθες του βρίσκεται το Ολυμπιείο και νοτιανατολικά ο ναός της Αργοτέρας Αρτέμιδος.

Το συγκεκριμένο τμήμα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Οι Αθηναίοι είχαν αφιερώσει τη νίκη τους στον Μαραθώνα στη Θεά Άρτεμη, πριν 2.500 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαιρίου, Κ. Φωτεινάκης δήλωσε ότι «Είναι κρίμα μια περιοχή ιστορικής σημασίας και με τόσο πυκνή βλάστηση να είναι γεμάτη σκουπίδια. Καθαρίζαμε από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Και τι δεν βρήκαμε – πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, κουτιά αναψυκτικών και μπίρας, ξερά κλαδιά. Μπορεί να μην έχει καθαριστεί ποτέ πριν η περιοχή».

Ο κ. Ιωσήφ Ευφραιμίδης, μέλος της πρωτοβουλίας Κατοίκων του Μετς, δήλωσε ότι ο καθαρισμός «ήταν μόνο η αρχή. Θα πραγματοποιήσουμε καθαρισμό του συγκεκριμένου τμήματος του Ιλισού ακόμη 3 φορές για να αναδείξουμε αυτήν τη θαμμένη -στην κυριολεξία- όαση στο κέντρο της Αθήνας».

Η δράση θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών.