Πέντε κτίρια σε πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας θα αλλάξουν όψη, δίνοντας τη θέση τους σε καλαίσθητα σκηνικά που φιλοδοξούν να σπάσουν την μονοτονία και την εικόνα εγκατάλειψης που διακρίνει τις γηρασμένες κατοικίες της πόλης.

Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει και συνέχεια τους επόμενους μήνες στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενεργοποιώντας τη δράση «Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων» που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τυφλές όψεις των κτιρίων λειτουργούν ως σκηνικά τα οποία αντί να εκφράζουν αδιάφορες ή φτωχές παραστάσεις, δίνουν νόημα και προσφέρουν προκλήσεις, εμπειρίες και συναισθήματα στους περαστικούς και τους κατοίκους.

Η αρχή γίνεται με το Hotel Vienna στη γωνία Μενάνδρου & Πειραιώς, Λ. Καλλιρρόης 75-77 Νέος Κόσμος (έναντι Φιξ), Φρ. Σμιθ & Κασομούλη Νέος Κόσμος, Κριεζώτου 6 Κέντρο, Λακωνίας 24 Αμπελόκηποι.

Τα κτίρια έχουν επιλεγεί μεταξύ αυτών για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως λόγω της θέσης τους, τη γειτνίαση με αδόμητους χώρους, τη δυνατότητα άνετης θέασης και γενικότερα συμβολής στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΕΚΑ προς τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις τυφλές όψεις των κτιρίων τους για να ζωγραφιστούν. Παράλληλα, είχε πραγματοποιηθεί πρόσκληση συνεργασίας προς την ΑΣΚΤ για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του έργου.

Η ΑΣΚΤ επέλεξε τις καλύτερες προτάσεις μετά από διαγωνισμό ανάμεσα στους φοιτητές της. Επιτροπή αξιολόγησης της Σχολής συγκέντρωσε προσχέδια με πρωτότυπες, χρωματιστές, έξυπνες δημιουργίες, για να γίνει το γκρίζο αστικό τοπίο πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον. Μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και την ΑΣΚΤ, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, η τελευταία θα αναλάβει την άμεση υλοποίηση των πέντε έργων, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Πηγή: www.protothema.gr