Ο Ειρηνικός Ωκεανός διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες πλωτές χωματερές στον κόσμο, ολόκληρα «νησιά» από πλαστικό, με έκταση πολλές φορές ίση με την πολιτεία του Τέξας.

Πρόθεση της Electrolux είναι να συλλέξει πλαστικές συσκευασίες από τους ωκεανούς του κόσμου και να τις μετατρέψει σε …ηλεκτρικές σκούπες. Η πρωτοβουλία «Vac from the Sea» («Από τη θάλασσα… Σκούπες»), έχει ως στόχο να υπογραμμιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης των θαλασσών και ταυτόχρονα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ανακυκλωμένου πλαστικού για την κατασκευή οικιακών συσκευών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο είναι να κατασκευαστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρικών σκουπών από πλαστικές συσκευασίες, που θα συλλεχθούν από τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο, τη Βαλτική και τη Βόρειο Θάλασσα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές σκούπες θα εκτεθούν σε ιθύνοντες και κοινό.

Οι τεχνικές συλλογής των πλαστικών θα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή- είτε «σκουπίζοντας» από την επιφάνεια της θάλασσας είτε βουτώντας στο βυθό, σε συνεργασία με εθελοντές και ειδικούς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους ή εργάζονται για την επίλυσή του.
Η όλη προσπάθεια και οι τρόποι συμμετοχής θα βρίσκονται στο blog www.electrolux.se/vacfromthesea και στο Facebook.

Η Electrolux, παγκόσμιος ηγέτης στις οικιακές συσκευές, που κατέχει μια θέση στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν φυσικό να ασχοληθεί με μια τέτοια ενέργεια. Περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά σημαίνουν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον και ως εκ τούτου περισσότερα «πράσινα» σπίτια. Μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί η κατασκευή ηλεκτρικών σκουπών από 70% ανακυκλωμένο πλαστικό, η διάσημη σειρά «Green», αλλά ο στόχος παραμένει το 100% και μάλιστα για όλες τις σειρές.

Το μόνο εμπόδιο για να γίνει το επόμενο βήμα είναι η έλλειψη σταθερών πηγών ανακυκλωμένων πρώτων υλών. Αυτή τη στιγμή, η βιομηχανία της ανακύκλωσης ερευνά επισταμένως το θέμα και έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο. Παρ’ όλα αυτά, για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να λειτουργήσει ο κύκλος της ανακύκλωσης πρέπει να αλλάξει συνολικά η οπτική των καταναλωτών και να μειωθούν τα εμπόδια, όσον αφορά στη διαδικασία.

Για την Electrolux, το ζήτημα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενημέρωση των καταναλωτών πάνω στην σπουδαιότητα της ανακύκλωσης για τα μέλλον όχι μόνο των θαλασσών αλλά και του κόσμου μας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να συμμετάσχετε στην ενέργεια:

E-mail: [email protected]
Video: http://www.youtube.com/watch?v=YIlWzZo0fvo
Blog: www.electrolux.com/vacfromthesea
Twitter: www.twitter.com/vacfromthesea
Facebook: http://www.facebook.com/ElectroluxAppliances?v=app_7146470109
Images: http://picasaweb.google.com/ElectroluxPhotos/VacFromTheSea#

Πηγή: www.econews.gr