Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα αναλάβει την ευθύνη της προεδρίας της Συνόδου των υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEMAT) σύμφωνα με απόφαση, που ελήφθη κατά την 40η επέτειο της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 9 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται, ότι η πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε αποδεκτή με τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας, τόσο της Επιτροπής των Υψηλόβαθμων Εκπροσώπων της CEMAT, όσο και των 47 μελών της υπουργικής Συνόδου.

Κατά την 40η επέτειο της Συνόδου, οι εκπρόσωποι των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν την Διακήρυξη της Μόσχας καθώς και τρία ψηφίσματα που αναφέρονται στην θεματική της 15ης Συνόδου «Οι μελλοντικές προκλήσεις: η αειφόρος χωρική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται».

Για την επόμενη Σύνοδο, που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα μετά από τριετή προετοιμασία, το ΥΠΕΚΑ πρότεινε κατ’ αρχήν ως θέμα τον προβληματισμό γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στη χωρική ποικιλομορφία.

«Η επιτυχία ανάληψης της Προεδρίας της επόμενης Συνόδου, έγκειται στο ότι λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο, όπου επαναξιολογούνται η δυναμική και οι επιδράσεις των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων σχεδιασμού του χώρου πάνω στις εθνικές πολιτικές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.