Μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά συμπεράσματα για τα ακριβή αίτια της έκρηξης στην εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού η Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε να υπάρξει μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στα ανοικτά της Ευρώπης.

«Εν όψει των υφισταμένων συνθηκών, κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να παγώσει έμπρακτα τις νέες αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν γεωτρήσεις των οποίων οι παράμετροι είναι ακραίες», τόνισε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή που βιώνουν οι ΗΠΑ.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μία de facto αναστολή των νέων γεωτρήσεων «μέχρι να γίνουν γνωστές με βεβαιότητα οι αιτίες του ατυχήματος και ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα, που θα φέρουν στα όριά τους τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως στην υπόθεση της Deepwater Horizon» της εξέδρας της ΒΡ που εξερράγη στις 20 Απριλίου.

Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ε.Ε. δεν γίνεται σε τόσο ακραίες συνθήκες όσο στον Κόλπο του Μεξικού.

Στις 14 Ιουλίου, ο Έτινγκερ θα έχει δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής 18 μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και κατόπιν με αντιπροσώπους των ελεγκτικών αρχών από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να τονισθεί η ανάγκη να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να συζητηθούν οι υπάρχουσες και διαθέσιμες τεχνολογίες, προκειμένου να προβλεφθούν καταστροφές όπως αυτής στον Κόλπο του Μεξικού.

Στους ευρωβουλευτές, ο Έτινγκερ αναφέρθηκε στον νέο «καταμερισμό εργασιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών χωρών, που θα μεταβιβάζει στην Κομισιόν την εξουσία να ελέγχει τις δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που σήμερα εναπόκειται στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ η Κομισιόν θα γίνει ο «ελεγκτής των ελεγκτών».