Στις φλόγες τυλίχθηκε 5όροφο κτίριο στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τουλάχιστον 73 άτομα να χάνουν τη ζωή τους από τη φωτιά και τις αρχές να εκτιμούν ότι δυστυχώς ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί, ενώ δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το πόσοι διέμεναν εκεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (30/8), ωστόσο χρειάστηκαν 12 ώρες για να έχουν οι αρχές εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε, καθώς οι φλόγες δεν είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Το κτίριο ανήκει στις δημοτικές αρχές, οι οποίες το μίσθωσαν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για τις εκτοπισμένες γυναίκες, αλλά «κατέληξε να εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό», με τις υποψίες να στρέφονται σε καρτέλ ναρκωτικών, που φέρεται να εισέπρατταν ενοίκιο από τα διαμερίσματα.

Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa είπε ότι ελπίζει ότι μια συνεχιζόμενη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς θα βοηθήσει να αποτραπεί μια παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Ο Leo, ένας 25χρονος που επέζησε από τη φωτιά, ζούσε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Διέφυγε μαζί με τη μητέρα του από τις σκάλες. «Οι άνθρωποι απλά έτρεχαν. Ήταν σκοτάδι και υπήρχε καπνός. Δεν μπορούσες να δεις τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Thando le Nkosi Manzini, ένας φοιτητής που είδε τη φωτιά από το δρόμο, ανέφερε πως «είδα έναν τύπο να πηδά από τον τέταρτο όροφο».

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 43 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά, ενώ ο Lebogang Isaac Maile, ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων οικισμών για την επαρχία Gauteng, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι ορισμένοι από αυτούς που κάηκαν μέχρι θανάτου μπορεί να νοίκιαζαν από εγκληματικές συμμορίες που εισέπρατταν παράνομα ενοίκιο.

«Υπάρχουν καρτέλ που λεηλατούν ευάλωτα άτομα. Επειδή μερικά από αυτά τα κτίρια, αν όχι τα περισσότερα από αυτά, βρίσκονται στην πραγματικότητα στα χέρια εκείνων των καρτέλ που εισπράττουν ενοίκια από τους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press: