Τον 21ο αιώνα, όλα έχουν γίνει γρήγορα. Από τη μόδα μέχρι και την πληροφόρηση, όλες οι πτυχές μεταδίδονται με γοργούς ρυθμούς. Η βιασύνη αυτή έχει κατακλίσει τις ζωές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα σε αυτές τις νέες απαιτήσεις να έχει συμβιβαστεί και η πορνογραφία.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπου να παρακολουθήσει κανείς πορνογραφία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η συνδρομητική πλατφόρμα OnlyFans. Τα κέρδη του OnlyFans εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον τελευταίο χρόνο και η είδηση ότι ο ιδιοκτήτης της κέρδισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια (277 εκατομμύρια ευρώ) σε μερίσματα, πυροδότησε νέα ερωτήματα σχετικά με τον μεγιστάνα της πορνογραφίας.

Ο Leonid Radvinsky, ιδιοκτήτης του OnlyFans, είναι ένας 41χρονος Ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,1 δισ. δολάρια. Αγόρασε την εταιρεία το 2018 από την ομάδα των Guy και Tim Stokely, οι οποίοι την είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα με μια επένδυση 12.500 δολαρίων. Πιστεύεται ότι πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της.

Αλλά ποιος είναι και από πού προήλθαν τα χρήματά του;

Τι είναι γνωστό γι’ αυτόν;

Η αλήθεια είναι πως πολύ λίγα είναι γνωστά γι τον Leonid Radvinsky. Παρά την πλατφόρμα OnlyFans που του ανήκει, ο κ. Radvinsky επιλέγει να κρατήσει την προσωπική του ζωή ιδιωτική. Δεν έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις.

Ωστόσο, παρά την προφανή αποστροφή του προς τη δημοσιότητα, υπάρχουν ενδείξεις για τη ζωή του σε ένα προφίλ στο LinkedIn και σε έναν προσωπικό ιστότοπο. Σύμφωνα με το LinkedIn του, ο κ. Radvinsky είναι επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Radvinsky αναφέρει ότι έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες «χτίζοντας εταιρείες λογισμικού και συμβάλλοντας στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα».

Γεννημένος στην ουκρανική πόλη Οντέσα, η εταιρεία του κ. Radvinsky έκανε δωρεά για την ανακούφιση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα. Η πραγματική αξία της δωρεάς το 2022 ανήλθε σε περισσότερα από 1,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinDesk και τα όσα αναφέρει το bbc.com.

Ο κ. Radvinsky λέει ότι αφιερώνει «πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς», όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα και τεχνολογικές καινοτομίες. Εκτός από τον προγραμματισμό και τη φιλανθρωπία, «είναι ένας φανατικός αναγνώστης που είναι πάντα έτοιμος για μια παρτίδα σκάκι και είναι επίδοξος πιλότος ελικοπτέρου», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Πού μένει;

Η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδί και εγκαταστάθηκαν στο Σικάγο, ανέφερε η Daily Telegraph. Τώρα ζει στην «ηλιόλουστη Φλόριντα», αλλά δεν είναι γνωστό πού ακριβώς. Στο Forbes, αναφέρεται πως ο Leonid Radvinsky είναι παντρεμένος, αλλά η ταυτότητα της συζύγου του παραμένει, επίσης, άγνωστη.

Επιχειρηματικό ιστορικό

Το OnlyFans περιγράφεται ως μια συνδρομητική υπηρεσία διαδικτυακού περιεχομένου, που χρησιμοποιείται κυρίως από εργαζόμενους στο σεξ που παράγουν πορνογραφία, αλλά φιλοξενεί επίσης το έργο άλλων δημιουργών περιεχομένου, όπως ειδικούς φυσικής κατάστασης και μουσικούς. Η πλατφόρμα δεν είναι η πρώτη επιχείρηση του κ. Radvinsky που συνδέεται με τη βιομηχανία πορνογραφίας.

Ο κ. Radvinsky σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Northwestern, κοντά στο Σικάγο του Ιλινόις, και αποφοίτησε το 2002. Έκτοτε, ο επιχειρηματίας έχει εντρυφήσει σε διάφορα έργα. Πριν γίνει ο μοναδικός μέτοχος της μητρικής εταιρείας της OnlyFans, της Fenix, ίδρυσε μια επιχείρηση παραπομπής ιστοσελίδων με την ονομασία Cybertania. Σύμφωνα με το Forbes, η επιχείρηση προσέφερε στους χρήστες συνδέσμους για κωδικούς πρόσβασης σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Προτού αγοράσει το OnlyFans, ήταν επίσης ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης επιχείρησης με κάμερες για ενήλικες.

Ποια είναι η εταιρεία πίσω από το OnlyFans;

Η Fenix, η επιχείρηση στην οποία ανήκει το OnlyFans, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά το γεγονός ότι ο κ. Radvinsky έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Αλλά ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Lee Taylor, έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο επενδυτής και ιδρυτής Guy Stokely παραιτήθηκε από τη μητρική εταιρεία του OnlyFans, τη Fenix, τον Δεκέμβριο του 2021. Τον ίδιο μήνα, ο Tim Stokely, γιος του Guy, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος του OnlyFans για να «ακολουθήσει νέα μονοπάτια».

Υπό την ιδιοκτησία του κ. Radvinsky, το OnlyFans άνθισε. Δεν συνδέεται πλέον αποκλειστικά με την πορνογραφία και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του δημοσιεύουν μόνο «κατάλληλο» περιεχόμενο.

Πόσα χρήματα βγάζει το OnlyFans;

Η εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Λονδίνο δήλωσε τον Αύγουστο του 2023 ότι τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 525 εκατ. δολάρια, από 432 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των δημιουργών στο OnlyFans αυξήθηκε κατά 47% σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 27%, σε σχεδόν 239 εκατομμύρια χρήστες.

Αλλά η πλατφόρμα έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις. Το BBC News ανέφερε το 2021 ότι το OnlyFans δεν κατάφερε να αποτρέψει τους ανήλικους χρήστες από την πώληση και την εμφάνιση σε βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο. Το OnlyFans είχε δηλώσει τότε ότι τα συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας της, υπερέβαιναν τις κανονιστικές απαιτήσεις.