Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας αναφορικά με την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της Ειρηνευτικής Ομάδας του ΟΗΕ στο χωριό Πύλα της Κύπρου, στην Πράσινη Γραμμή, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί να παίρνει σειρά.

Συγκεκριμένα, ο εθνικιστής πολιτικός και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε ένα κλιπάκι, στο οποίο εμφανίζεται να περπατάει στο γραφείο του φορώντας μαύρες στρατιωτικές μπότες υπό τους ήχους του τουρκικού τραγουδιού «Μην κλαις αγάπη μου» και την εξής φράση: «Η Κύπρος είναι τουρκική».

Νωρίτερα ο Μπαχτσελί είχε αναφερθεί σε όσα έγιναν στην Πύλα: «Η κυβέρνηση της ‘ΤΔΒΚ’ έδωσε στα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ την απάντηση που τους άξιζε και εξάλειψε τις απερίσκεπτες προσπάθειες παρεμπόδισης του έργου της. Έχει δίκιο, οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σωστές και έχει την πλήρη υποστήριξή μας».

Οι μπότες του Κεμάλ και ο Ιταλός αξιωματούχος

Με τις μπότες που φορά ο Μπαχτσελί, επιχειρεί να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστή εκείνον και έναν Ιταλό αξιωματούχο, την εποχή των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, την περίοδο εκείνη ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Ατατούρκ, με τον Τούρκο ηγέτη να δέχεται να κάνει το ραντεβού μαζί του.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιταλός ζήτησε από την Τουρκία την παραχώρηση της Αττάλειας και της Ρόδου. Τότε, ο Ατατούρκ πήγε στο διπλανό δωμάτιο, φόρεσε τα στρατιωτικά του ρούχα και τις μαύρες μπότες και επέστρεψε στη συνάντηση. Η εξέλιξη αυτή «τρόμαξε», σύμφωνα με τους Τούρκους, τον Ιταλό, ο οποίος αποχώρησε άπραγος.