Μια Κούρδισσα κρατούμενη στο Ιράν έραψε τα χείλη της και ξεκίνησε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη επειδή δεν της έδωσαν άδεια εξόδου, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σοχεϊλά Μοχαμαντί κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή Ουρμιά, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία. Συνελήφθη το φθινόπωρο του 2020 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για τη συμμετοχή της στην ένοπλη οργάνωση PJAK (Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν), που αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της κουρδικής μειονότητας του Ιράν και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Hengaw, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, ανέφερε ότι δεν επιτράπηκε στη Μοχαμαντί να συναντηθεί με τον περιφερειακό εισαγγελέα για να ζητήσει άδεια εξόδου.

Η Μοχαμαντί, που είναι μητέρα ενός παιδιού, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στις αρχές του έτους, όταν μαχαιρώθηκε στο στήθος, όμως την έσωσαν οι συγκρατούμενές της.

Οι περιοχές όπου ζουν οι Κούρδοι, στο δυτικό και βορειοδυτικό Ιράν, συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2022 εναντίον των ιρανικών αρχών και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην καταστολή που ακολούθησε. Το κίνημα αυτό είχε ως αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινίμ μιας νεαρής Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.