Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία ανακάλυψαν ένα όπλο ηλικίας 3.000 ετών κατασκευασμένο από «εξωγήινο σίδηρο».

Η αιχμή ενός βέλους, κατασκευασμένη – εικάζεται – από μετεωρίτη που έπεσε στη Γη βρέθηκε σε μια αρχαία τοποθεσία της εποχής του χαλκού που ονομάζεται Mörigen στην Ελβετία.

Οι γεωλόγοι εξέτασαν τη σύνθεση της αιχμής του βέλους, η οποία περιλαμβάνει το αλουμίνιο-26, ένα βραχύβιο ισότοπο που κάποτε ήταν άφθονο στο πρώιμο ηλιακό σύστημα – αλλά δεν συναντάται φυσικά στη Γη.

Μόνο τρεις μετεωρίτες με τον ίδιο συνδυασμό μετάλλων έχουν πέσει στη Γη, όλοι τους περίπου την ίδια εποχή στην Ευρώπη: Ένας στην Τσεχία, ένας άλλος στην Ισπανία και ο τρίτος στην Εσθονία. Η ομάδα πιστεύει ότι ο διαστημικός βράχος της Εσθονίας είναι και η πιθανότερη προέλευση της… πρώτης ύληας για την κατασκευή της αιχμής του βέλους που έχει μήκος 1,5 ίντσας και ζυγίζει μόλις 0,102 ουγγιές. Η Εσθονία απέχει πάνω από 1.400 μίλια από την Ελβετία.

Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να ελέγξει τη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, ακτίνων Χ και αναλύσεων με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Το αιχμηρό κομμάτι διαμορφώθηκε από έναν σιδερένιο μετεωρίτη που αποτελείται κυρίως από ορυκτά καμασίτη και ταενίτη που βρίσκονται μόνο στη Γη επειδή έπεσαν από το διάστημα.

Οι σιδερένιοι μετεωρίτες προέρχονται από τους πυρήνες αρχαίων πλανητών που καταστράφηκαν πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από καταστροφικά γεγονότα πρόσκρουσης κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.