Στην πόλη Μεδεγίν της Κολομβίας, όπου έχτισε την «αυτοκρατορία» του και το καρτέλ της κοκαΐνης ο Πάμπλο Εσκομπάρ, οι δημοτικές αρχές κατεδάφισαν το «σπίτι – μουσείο» που ήταν αφιερωμένο στον διαβόητο κακοποιό.

Οι υπηρεσίες του δήμου πάλευαν εδώ και χρόνια να πετύχουν την κατεδάφιση του επονομαζόμενου «Casa Museo» του Πάμπλο Εσκομπάρ μιας και ιδιαιτέρως μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς του Netflix, «Narcos», το σημείο έλκυε τουρίστες από όλο τον κόσμο, ενώ αναπτύχθηκε ο λεγόμενος «ναρκοτουρισμός».

«Μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων και αγωγών, εγκρίθηκε επιτέλους η κατεδάφιση της παράνομης κατασκευής, αντικείμενο τουριστικού ενδιαφέροντος για τα αμφιβόλου ποιότητας narcotours» δήλωσε σε τοπικά μέσα ο εκτελεστικός γραμματέας της Γραμματείας Ασφάλειας του Μεδεγίν, συνταγματάρχης Ομάρ Ροντρίγκες, συμπληρώνοντας ότι το τελευταίο που έλειπε στην πόλη είναι δραστηριότητες που προωθούν τον «ναρκοτουρισμό».

Το κτίριο δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή, τη λειτουργία και την επισκεψιμότητά του, απειλώντας ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα όσων το επισκέπτονταν αναφέρουν οι τοπικές αρχές. Το ακίνητο ήταν πλέον στην ιδιοκτησία του Ρομπέρτο Εσκομπάρ Γκαβίρια, αδερφού του αποβιώσαντος ηγέτη του καρτέλ του Μεντεγίν, ο οποίος χρησιμοποίησε ό,τι ένδικο μέσο είχε στη διάθεσή του για να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, όμως τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την οριστική κατεδάφιση του κτιρίου που τελικά έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου.