Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία της Μαγιόρκα μετά την αποκάλυψη των ισπανικών ΜΜΕ πως συνελήφθη μια 45χρονη μητέρα με καταγωγή από την Ιρλανδία, η οποία άφηνε την ανήλικη κόρη της της καθημερινά σε ζευγάρι που γνώρισε στο ξενοδοχείο που διέμενε προκειμένου να βγει να μεθύσει.

Στο ισπανικό νησί αυτού του είδους ο τουρισμός έχει γίνει πλέον γνωστός ως «ως τουρισμός του αλκοόλ» και τόσο οι κάτοικοι, αλλά και οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως είναι χειρότερη από κάθε άλλη σεζόν. Ζητούν από την τοπική, αλλά και την κεντρική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ένωση ξενοδόχων AHPP, η ένωση γαστρονομίας CAEB και η ένωση νυχτερινών κέντρων ABONE της Μαγιόρκα έκρουσαν από κοινού τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει καταστεί «μη βιώσιμη» και «ανησυχητική». Απαιτούν αυστηρότερες ποινές, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και περισσότερους ελέγχους από τις αρχές.

Μετά τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη τους περισσότερους τουρίστες «υψηλού επιπέδου»

Η Μαγιόρκα περηφανεύεται πως είναι 3η περιοχή της Ισπανίας με τους περισσότερους τουρίστες «υψηλού οικονομικού επιπέδου» και πως ήδη από τον Απρίλιο, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό και την ηπειρωτική Ισπανία πήγαν στις Βαλεαρίδες Νήσους, προσέλευση που αποτελεί ρεκόρ. Σχεδόν το 40% των ξένων τουριστών ήταν Γερμανοί.

Ωστόσο, οι κάτοικοι όσο και οι ιδιοκτήτες μπαρ, καθώς και ορισμένοι επισκέπτες αναστατώνονται από τους τουρίστες που βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση μέθης. Στη Μαγιόρκα αν και έχουν ήδη θεσπιστεί νέοι κανόνες συμπεριφοράς και νομοθεσίες εδώ και τρία χρόνια, τίποτα δεν πτοεί τους επισκέπτες που θέλουν να πιουν μέχρι… τελικής πτώσης.

Επισήμως, η Πλάγια ντε Πάλμα είναι μία από τις ζώνες όπου ισχύουν ειδικοί κανόνες συμπεριφοράς στη Μαγιόρκα το καλοκαίρι. Σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα με τη ρύθμιση των πωλήσεων και την απαγόρευση των διαφημίσεων. «Είναι αναμενόμενο ότι φέτος θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα», λέει ο Χοσέ Αντόνιο Φερνάντες δε Αλαρκόν, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Πλάγια ντε Πάλμα.

Αναμφισβήτητα, μέρος του συγκεκριμένου τουρισμού είναι ο οικονομικός παράγοντας καθώς γεμίζουν τα ταμεία των μαγαζιών αλλά και πολλών καταστημάτων στη Μαγιόρκα. Ωστόσο, εφόσον ο εν λόγω τουρισμός ενδιαφέρεται κατά κύριο για την κατανάλωση αλκοόλ, τα καταστήματα της περιοχής προσαρμόζονται στις ανάγκες. Σχεδόν όλα τα καταστήματα πωλούν αλκοόλ. Το φαγητό δεν… ενδιαφέρει ιδιαιτέρως.

Επιπλέον, λόγω και του πληθωρισμού, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, με τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων να ξεκινούν από τα 200 ευρώ, πολλοί τουρίστες, ιδίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στην παραλία κι αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.