Με διαφορά δύο εκατομμυρίων ψήφων και ποσοστό 52,15% έναντι 47,85% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακηρύχθηκε 13ος πρόεδρος της Τουρκίας. Ωστόσο, οι σκληρές αντιπαραθέσεις και οι διαμάχες δεν περιορίστηκαν μόνο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αλλά πέρασαν και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στις Κάννες όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ. Η 37χρονη Τουρκάλα ηθοποιός, Μερβέ Ντιζντάρ, που κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα», αποφάσισε να κάνει μια δήλωση φεμινιστικού περιεχομένου.

«Ο χαρακτήρας της Νουράι την οποίαν υποδύομαι στο φιλμ είναι μια γυναίκα που παλεύει για τις πεποιθήσεις και την ίδια την ύπαρξή της -και αυτό το πληρώνει ακριβά. Αναγκάστηκα να δουλέψω επί μακρόν προκειμένου να καταφέρω να γνωρίσω τη Νουράι και να την καταλάβω. Δυστυχώς όμως, το να είσαι γυναίκα στη γεωγραφική περιοχή όπου εγώ κατοικώ, απαιτεί το να μοιράζεσαι κι εσύ τα συναισθήματα της Νουράι, κι από την πρώτη ημέρα που έρχεσαι στον κόσμο. Επειδή ο στόχος μου ήταν να ενισχύσω τον αγώνα της Νουράι καθώς και των γυναικών όπως αυτή, το βραβείο που κέρδισα στις Κάννες το αφιερώνω σε όλες τις αδελφές μου που δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ελπίδα τους ό,τι κι αν γίνει και σε όλες τις αγωνιζόμενες ψυχές στην Τουρκία που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η βραβευμένη ηθοποιός, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Από την πλευρά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έσπευσε να συγχαρεί την 36χρονη Ντιζντάρ, για τα καλά της λόγια στο πρόσωπό του. «Συγχαίρω από καρδιάς τη Μερβέ Ντιζντάρ, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα, θα προσφέρουμε το δώρο της δημοκρατίας σε «όλα τα αγωνιζόμενα πνεύματα που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν στην Τουρκία».

Αντιδράσεις από το κόμμα Ερντογάν

Οι δηλώσεις της ηθοποιού προκάλεσαν αντιδράσεις σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν.

«Ορίστε άλλη μια σκλάβα που έχασε η Δύση. Το βραβείο το οποίο κέρδισε, το χρωστάει, όχι στην υποκριτική της, αλλά στη διπροσωπία και την ασέβεια που δείχνει με το μεγάλο στόμα της εις βάρος της πατρίδας της. Είναι τόσο τιποτένια που έτρεμαν τα χέρια της όταν διάβαζε αυτό που κάποιοι άλλοι της είχαν δώσει. Είναι τόσο κομπλεξική ώστε να παραδίδει την Τουρκία στη νοοτροπία που κρατά υπόδουλη την ίδιαν, σαν σκλάβα σε ανθρώπους του PKK οι οποίοι ζουν σε παλάτια στη Γαλλία».