Την υποστήριξή του στο ρόλο που διαδραματίζει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) στην κρίση που εκτυλίσσεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού επανέλαβε ο Λευκός Οίκος, αξιώνοντας και πάλι από τον «πρώην πρόεδρο» Λοράν Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Χωρίς ν’ απαντά άμεσα στις κατηγορίες περί γαλλο-αμερικανικής «συνομωσίας», τις οποίες διατύπωσε ο Γκμπάγκμπο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιγκαρό, υψηλά ιστάμενος στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε πως «η ανεξάρτητη εφορευτική επιτροπή, ο ΟΗΕ, η Cedeao και η Αφρικανική Ένωση έχουν διατρανώσει πως ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά είναι ο νικητής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Cedeao για να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα στις εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού και για να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρώην πρόεδρος Γκμπάγκμπο», τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς από τη Χαβάη.

Στη συνέντευξή του στη Φιγκαρό ο Γκμπάγκμπο καταγγέλλει «συνωμοσία» Γαλλίας και ΗΠΑ για να τον απομακρύνουν από την εξουσία, ενώ εκτιμά πως οι αφρικανικές απειλές για επέμβαση θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη.

Ο Ομπάμα και η κυβέρνησή του έχουν εμπλακεί ενεργά στην κρίση στην Ακτή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει στείλει στον Γκμπάγκμπο επιστολή με την οποία του ζητεί να  αποχωρήσει ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μία σειρά από μονομερείς κυρώσεις κατά του απερχόμενου προέδρου και του περιβάλλοντός του.