Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ απηύθυνε έκκληση για εθνική αλληλεγγύη κατά της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ επιζητεί τη διχόνοια στον νότο ως μία ευκαιρία για να «χτυπήσει».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια για διχόνοιες, διότι εκείνο που διακυβεύεται είναι οι ζωές μας και η επιβίωση του έθνους μας», τόνισε ο Λι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα.

Ο Λι υποστήριξε πως ήταν ο διχασμός στην κοινή γνώμη έπειτα από την επίθεση κατά νοτιοκορεατικών πλοίων από βορειοκορεατικό υποβρύχιο, με 46 νεκρούς ναύτες, που ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ να αποτολμήσει τον βομβαρδισμό μίας νήσου σε διαφιλονικούμενη περιοχή τον περασμένο μήνα, με άλλους τέσσερις νεκρούς.

«Όποτε δείχνουμε αλληλεγγύη, πως όλοι μας είμαστε ένας, τότε η Βόρειος Κορέα ούτε που τολμά να μας προκαλέσει. Η πρόθεσή της για προκλήσεις καταρρέει», τόνισε ο Λι.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει κλιμακωθεί κατακόρυφα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1950-53, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως ο κίνδυνος για ανάφλεξη είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε.