Η αριστερή σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Nie αποσύρθηκε από την πώληση στα ταχυδρομεία της Πολωνίας και στα καταστήματα του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Orlen, λόγω του εξωφύλλου της. Σε αυτό, απεικονίζονταν ο εκλιπόντας Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ με μια σταυρωμένη κούκλα καρφωμένη πάνω στο σταυρό του επιτελείου του.

Η εικόνα που δημοσίευσε η Nie – εφημερίδα έντονα αντιεκκλησιαστική και συχνά σκόπιμα προκλητική – ήρθε ως απάντηση σε νέες αναφορές που ισχυρίζονται ότι ο πρώην Πάπας επέδειξε αμέλεια στην αντιμετώπιση ιερέων που ευθύνονται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Πήρα την απόφαση να αποσύρω από όλα τα σημεία πώλησης της Orlen τη νέα έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού NIE, το εξώφυλλο του οποίου ξεπερνά όλα τα όρια», δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Orlen, Ντάνιελ Ομπάιτεκ.

Σύμφωνα με το notesfrompoland.com, τη Δευτέρα, η ίδια η Nie είχε ανακοινώσει ότι η Poczta Polska, το κρατικό ταχυδρομείο, διέταξε την απόσυρση του περιοδικού αυτής της εβδομάδας από τα καταστήματά της. Την επόμενη ημέρα, η Pocza Polska επιβεβαίωσε το γεγονός.

Η αντίδραση της Nie

«Γεια σου, λογοκρισία», έγραψε η Nie ως απάντηση στην απόσυρση των φύλλων της. Το Press, ένα περιοδικό που καλύπτει τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, πρότεινε επίσης ότι η απόσυρση ενός συγκεκριμένου τίτλου από την πώληση με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παραβιάζει τον νόμο περί Τύπου της Πολωνίας.

Η ίδια η Nie, ωστόσο, τηρώντας το σατιρικό της πνεύμα, έκανε τουίτ αναφέροντας πως βραβεύει τον διευθύνων σύμβουλο της Orlen, Ντάνιελ Ομπάιτεκ, με το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς» για την παροχή «της καλύτερης διαφήμισης της εφημερίδας μας από την ίδρυσή της».