Στα φετινά βραβεία Όσκαρ, ο Ke Huy Quan έκλεψε τις εντυπώσεις κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία «Τα πάντα όλα». Η διαδρομή του, ωστόσο, για να φτάσει μέχρι εδώ, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Η ιστορία του είναι μια ιστορία που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δε γράφτηκε από τους καλύτερους σεναριογράφους του Χόλιγουντ.

Ως παιδί, ο Quan μετακόμισε από το Βιετνάμ στο Χονγκ Κονγκ ως πρόσφυγας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Πέρασε τυχαία από οντισιόν για να υποδυθεί τον Κινέζο πορτοφολά στην ταινία «Indiana Jones and the Temple of Doom» του 1984, και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην ταινία The Goonies το 1985, υποδυόμενος τον Data, ο οποίος αγαπούσε τα γκάτζετ.

Καθώς όμως μεγάλωνε, οι ρόλοι στέρεψαν και αρκέστηκε να δουλεύει στα παρασκήνια ως συντονιστής κασκαντέρ και βοηθός σκηνοθέτη.

Ένας φίλος του ατζέντης συμφώνησε να τον εκπροσωπήσει – και δύο εβδομάδες αργότερα ο Quan έλαβε ένα τηλεφώνημα για το «Τα πάντα όλα». Αυτή η ταινία θα του έδινε τη δεύτερη μεγάλη του ευκαιρία και το πρώτο του Όσκαρ. «Η μητέρα μου είναι 84 ετών και βρίσκεται στο σπίτι και παρακολουθεί. Μαμά, μόλις κέρδισα ένα Όσκαρ!» είπε συγκινημένος, φιλώντας το χρυσό αγαλματίδιο και κρατώντας το ψηλά.

«Το ταξίδι μου ξεκίνησε σε μια βάρκα. Πέρασα ένα χρόνο σε έναν καταυλισμό προσφύγων και με κάποιο τρόπο κατέληξα εδώ, στη μεγαλύτερη σκηνή του Χόλιγουντ».

Ο Κουάν ήταν επτά ετών όταν έφυγε από το Βιετνάμ με μια στενόχωρη βάρκα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αποβιβαζόμενος στο Χονγκ Κονγκ με τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του και τα τρία αδέλφια του πήγαν στη Μαλαισία. Η οικογένεια επανενώθηκε όταν μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1979, μια κίνηση που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «τραυματική».

«Ήμασταν πρόσφυγες», δήλωσε ο Κουάν στον Guardian πέρυσι. «Κανείς δε μας ήθελε… Μας αποκαλούσαν ‘’φρέσκους από τη βάρκα’’. Μας κορόιδευαν όταν ήμασταν στο σχολείο. Μπορείτε να φανταστείτε τι κάνει αυτό στην ψυχική κατάσταση ενός παιδιού».

Η ζωή του έμελλε να αλλάξει όταν πήγε να υποστηρίξει τον μικρότερο αδελφό του σε μια οντισιόν για την ταινία Indiana Jones σε ηλικία 12 ετών. Ο Κουάν δε σκόπευε να περάσει από οντισιόν, αλλά ο διευθυντής διανομής πρότεινε να δοκιμάσει κι αυτός. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Quan πήγαινε στη Σρι Λάνκα για να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. «Ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου», είπε.

Όσο όμως προχωρούσε η δεκαετία του ’90, οι προσφορές άρχισαν να λιγοστεύουν. Όποιοι ρόλοι του στέλνονταν ήταν μικροί και στερεοτυπικοί. «Όταν είσαι Ασιάτης, είναι 100 φορές πιο δύσκολο. Αν έπαιρνες 100 σενάρια, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα σε κανένα από αυτά να μην υπάρχουν ουσιαστικοί ασιατικοί χαρακτήρες. Πολλές φορές, ήμασταν το επίκεντρο του αστείου» είχε δηλώσει.

Όπως μεταδίδει το BBC, όταν ο Κουάν έλαβε το σενάριο για το «Τα πάντα όλα», μάλλον δεν περίμενε ότι θα τον οδηγούσε μέχρι τα Όσκαρ. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος για το πώς θα αντιδρούσαν οι θεατές στο να δουν έναν πρώην παιδικό σταρ ως μεσήλικα.

«Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο»

«Λένε ότι τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν μόνο στον κινηματογράφο», δήλωσε ο Κουάν δακρυσμένος στα Όσκαρ, καθώς παρέλαβε το βραβείο του. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει σε μένα. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο».

Ο Κουάν έκλεισε τη συγκινητική ομιλία του λέγοντας πως «τα όνειρα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστεύεις. Εγώ σχεδόν εγκατέλειψα τα δικά μου. Σε όλους εσάς εκεί έξω, παρακαλώ κρατήστε τα όνειρά σας ζωντανά. Σας ευχαριστώ πολύ που με καλωσορίσατε πίσω»