Να επιταχύνει τη μετεγκατάσταση, σε άλλες χώρες υποδοχής, των Σύρων προσφύγων που ζούσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας προέτρεψε το Σάββατο (4/3) ο ΟΗΕ τη διεθνή κοινότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν αυτήν την έκκληση με την ευκαιρία της άφιξης στη Μαδρίτη 89 Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Τα τελευταία 12 χρόνια η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών, στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία ενώ χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 9 εκατομμύρια σεισμόπληκτους, το 1,7 εκατ. είναι πρόσφυγες.

«Πολλοί πρόσφυγες που έφυγαν στην Τουρκία αναζητώντας ασφάλεια και προστασία τώρα (…) έχασαν το σπίτι τους και τα μέσα επιβίωσής τους» ανέφεραν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες και να χαλαρώσει η πίεση που δέχονται οι τοπικές κοινότητες, οι οποίες καταστράφηκαν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλεί τις άλλες χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των Σύρων σε άλλες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της UNHCR, Φίλιπο Γκράντι.