Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σε φυλάκιση 10 ετών τον Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης το 2022, με αποτέλεσμα τόσο στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό να έχουν ξεσπάσει σοβαρές αντιδράσεις.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο 60χρονος νομπελίστας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επειδή οργάνωσε διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται συνεχόμενα στην εξουσία από την πτώση του ανατολικού μπλοκ.

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε πως ο Μπιαλιάτσκι και άλλοι ακτιβιστές στην ίδια δίκη καταδικάστηκαν άδικα, χαρακτηρίζοντας «φρικτή» την ετυμηγορία.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε αυτή την επαίσχυντη αδικία και να τους απελευθερώσουμε», έγραψε στο Twitter.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο του Μινσκ να καταδικάσει τον Μπιαλιάτσκι, που αρνήθηκε τις κατηγορίες, σε 12ετή φυλάκιση. Ο ίδιος και τρεις συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνταν για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο 60χρονος Μπιαλιάτσκι είναι συνιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna και από τους πιο εξέχοντες εκατοντάδες Λευκορώσους που φυλακίστηκαν στη διάρκεια της καταστολής των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2020 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2021.

Η Viasna ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην παροχή νομικής και οικονομικής βοήθειας στους φυλακισθέντες. Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αφότου ο επί πολλά χρόνια ηγέτης της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Οι ισχυρισμοί εναντίον των συναδέλφων μας συνδέονται με τη δραστηριότητά τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παροχή από το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna βοήθειας στα θύματα πολιτικά υποκινούμενων διώξεων», έχει πει το Viasna για την υπόθεση.

Ο Μπιαλιάτσκι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο για την εργασία του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, από κοινού με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.