Ως «εξαιρετικά απίθανο», χαρακτηρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το σενάριο να ευθύνεται κάποιος «ξένος παράγοντας» για το «σύνδρομο της Αβάνας».

Πρόκειται για την υπόθεση, που είχε εξελιχθεί το προηγούμενο διάστημα σε ένα ψυχροπολεμικό θρίλερ, με θεωρίες που απέδιδαν σε κάποιο μυστικό όπλο τα περίεργα συμπτώματα που εμφάνιζαν πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες κυρίως στην Κούβα, αλλά και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην εκτεταμένη έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, που αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα, εξετάστηκαν πολλές θεωρίες και σενάρια για την υπόθεση.

Τα μυστηριώδη συμπτώματα, μεταξύ άλλων ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ίλιγγος, καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε Αμερικανούς αξιωματούχους που υπηρετούσαν στην Αβάνα το 2016. Τα ίδια συμπτώματα φέρονται να παρουσίασαν και άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες, και μέλη των οικογενειών τους, και σε άλλες χώρες.  

Έκτοτε ακολούθησε ένα «γαϊτανάκι» θεωριών συνωμοσίας που απέδιδαν τα συμπτώματα σε κάποιο μυστικό όπλο ή κάποια μυστική συσκευή. Η CIA, ολοκληρώνοντας την έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι απίθανο η Ρωσία, η Κούβα ή κάποιος άλλος «ξένος παράγοντας» να έχει προκαλέσει αυτήν την περίεργη «ασθένεια».

Περιγράφοντας τα συμπεράσματα μιας προσωρινής έκθεσης για το Σύνδρομο της Αβάνας, στέλεχος της CIA είπε ότι «από τα 1.000 κρούσματα, τα περισσότερα θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε ιατρικούς, περιβαλλοντικούς ή τεχνικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων, αδιάγνωστων ασθενειών».