Πανικός επικράτησε το πρωί της Παρασκευής (27/1) όταν ένοπλος εισέβαλε στην πρεσβεία στου Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη και άρχισε να πυροβολεί με Καλάσνικοφ εργαζόμενους. Ο άνδρας σκότωσε τον επικεφαλής της ασφάλειας της πρεσβείας και τραυμάτισε δύο ακόμη άτομα.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο τον αρχηγό της αστυνομίας ο δράστης εισήλθε στην πρεσβεία μαζί με δύο μικρά παιδιά και το κίνητρό του μπορεί να ήταν «προσωπικά ζητήματα».

Η αστυνομία της Τεχεράνης ανακοίνωσε πως έχει συλληφθεί ένας ύποπτος και πως ερευνάται το κίνητρο της επίθεσης.

«Ο επιτιθέμενος εισέβαλε στο φυλάκιο της φρουράς και σκότωσε τον επικεφαλής της ασφάλειας με τουφέκι Καλάσνικοφ» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση ενώ βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης το οποίο προκαλεί σοκ κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το αζερινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και πως θεωρεί το Ιράν «υπεύθυνο» για την επίθεση.

Ο δράστης της επίθεσης είναι ένας Ιρανός που έχει παντρευτεί με μια Αζέρα.

«Υποστηρίζει πως η σύζυγός του κρατείται στην πρεσβεία εδώ και εννέα μήνες», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, ο στρατηγός Χοσεΐν Ραχιμί, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί καταδίκασε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του «την ένοπλη επίθεση (…) που προκάλεσε δυστυχώς το θάνατο ενός ανθρώπου». «Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, πρόκειται για προσωπικά κίνητρα», δήλωσε ο Κανανί.

Σοκαρισμένη η ρωσική διπλωματία

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε από την πλευρά της «σοκαρισμένη» από την επίθεση αυτή.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την υποστήριξή μας στους αζέρους συναδέλφους μας», έγραψε στην εφαρμογή Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Ιράν, όπου κατοικούν εκατομμύρια Αζέροι, μια εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τη Ρωσία, κατηγορεί από καιρό τη γειτονική του χώρα ότι υποθάλπει αυτονομιστικά αισθήματα στο έδαφός του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπακού και την Τεχεράνη είναι παραδοσιακά ευαίσθητες, καθώς το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, ιστορικής αντιπάλου του Ιράν.

Η Τεχεράνη εκφράζει επίσης φόβους ότι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν από το Ισραήλ, που είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Μπακού.

Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν: Να τιμωρηθούν οι τρομοκράτες

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε δημοσίευσή του στο Twitter σχετικά με την επίθεση στην πρεσβεία της χώρας του στην Τεχεράνη ανέφερε: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του νεκρού ανώτατου υπολοχαγού Asgarov Orkhan Rizvan oglu. Απαιτούμε να διερευνηθεί σύντομα αυτή η τρομοκρατική ενέργεια και οι τρομοκράτες να τιμωρηθούν σύντομα…».

Τουρκία: Το αδελφικό μας έθνος Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ποτέ μόνο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η γειτονική μας χώρα εκφράζει τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν τονίζοντας: «Καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση στην Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη. Ευχόμαστε έλεος Θεού στο προσωπικό της Πρεσβείας που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποστεί παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν, συμμερίζεται βαθιά τον πόνο του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν άμεσα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτής της άθλιας επίθεσης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψή της. Το αδελφικό μας έθνος Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ποτέ μόνο. Η υποστήριξή μας προς το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί αδιάκοπα, όπως πάντα».