Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Αϊτή ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή της χώρας.

Η δημοσίευση των προσωρινών αποτελεσμάτων προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε όλη την Αϊτή, προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων και την καταστροφή αρκετών δημοσίων κτηρίων.

«Αναμένοντας να τελειώσει η περίοδος των ενστάσεων κατά της εκλογικής διαδικασίας, όπως επίσης την άφιξη και περαίωση των εργασιών της επιτροπής ειδικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) που ζήτησε ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου», τονίζεται στο ανακοινωθέν της.

Ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τον ΟΕΑ να αποστείλει ειδικούς του για να βοηθήσουν την επιτροπή στο έργο της επαλήθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Από την πλευρά του ο Οργανισμός ζήτησε τη μετάθεση της ημερομηνίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, που αμφισβητεί η πλειονότητα των υποψηφίων, μεταξύ τους και ο δημοφιλής τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί, που βγήκε τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Τα προσωρινά αποτελέσματα φέρουν στην πρώτη θέση την υποψήφιο Μιρλάντ Μανιγκάτ με 31%, έναντι του κυβερνητικού υποψηφίου Ζουντ Σελεστίν, με 22%. Ομάδα 12 υποψηφίων για την προεδρία αξιώνει την ακύρωση των εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία υπέρ του εκλεκτού του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ.