Σε αγώνα δρόμου για τη διεύρυνση της πλειοψηφίας του, έχει επιδοθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρώντας να κερδίσει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού έχουν αρχίσει τις επαφές με 20 και πλέον βουλευτές, που έχουν πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» επισημαίνει ότι πρόκειται για μέλη του κεντρώου χώρου, αλλά και για κάποια μετριοπαθή στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την ώρα, μετά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης της περασμένης Τρίτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να μπορεί να βασιστεί στη συναίνεση 316 βουλευτών, που είναι το κατώτατο απαιτούμενο όριο για την υπερψήφιση των νόμων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», μαζί με τον κεντρώο Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc και τον μικρό πολιτικό σχηματισμό Api του Φραντσέσκο Ρουτέλλι, παρουσίασαν και επίσημα τον λεγόμενο «τρίτο πολιτικό πόλο». Ονομάζεται «Πόλος του έθνους» και στοχεύει στην κατάκτηση του μεσαίου χώρου και των ψηφοφόρων, που έχουν απογοητευθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο «Καβαλιέρε» πάντως σχολίασε ότι «πρόκειται για χάρτινη τίγρη, χωρίς μεγάλες πολιτικές δυνατότητες και προοπτικές».

Οι αναλυτές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν ο Τζανφράνκο Φίνι, μετά την πολιτική ήττα της Τρίτης (οπότε ήλπιζε να «εκθρονίσει» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη στήριξη του κοινοβουλίου), θα αποφασίσει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της Ρώμης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι πραγματοποιήθηκαν 25 συλλήψεις νεαρών, ηλικίας από 18 έως 26 ετών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Θεωρούνται υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος των καταστροφών, που προκλήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της αιώνιας πόλης, και οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 20 εκατ. εκατομμύρια ευρώ.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να σημάνει νέος συναγερμός στην Ιταλία, δεδομένου ότι η γερουσία της Ρώμης αναμένεται να επικυρώσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.