Η Κίνα διέταξε μια πανεθνική αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων. Τα σχέδια, που βρέθηκαν σε μια σειρά βιβλίων μαθηματικών που χρησιμοποιούνται από τα κινεζικά δημοτικά σχολεία για σχεδόν μια δεκαετία, κρίνονται ως αμφιλεγόμενα για διάφορους λόγους.

Αποφάσισε επίσης να γίνει μια «ενδελεχή επιθεώρηση» για να βεβαιωθεί ότι το διδακτικό υλικό «συμμορφώνεται με τις σωστές πολιτικές κατευθύνσεις και αξίες, προωθεί την εξαιρετική κινεζική κουλτούρα και συμμορφώνεται με τα αισθητικά γούστα του κοινού».

Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν σχέδια, όπου απεικονίζονται παιδιά με μικρά, γερασμένα μάτια και μεγάλα μέτωπα ως «άσχημες, προσβλητικές και ρατσιστικές».

Αλλοι έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ με τα «σεξουαλικά υπονοούμενα» στις εικονογραφήσεις, καθώς κάποιες δείχνουν μικρά αγόρια όπου φαίνεται ένα περίγραμμα των γεννητικών οργάνων τους. Σε μια άλλη εικόνα, εμφανίζεται ένα αγόρι να έχει τα χέρια του στο στήθος ενός κοριτσιού, ενώ ένα άλλο τραβά τη φούστα ενός κοριτσιού ή το εσώρουχο ενός κοριτσιού να φαίνεται καθώς πηδά σχοινάκι.

Οι χρήστες του Διαδικτύου κατήγγειλαν επίσης τις εικονογραφήσεις ως «φιλοαμερικανικές», επειδή δείχνουν πολλά παιδιά να φορούν ρούχα με σχέδια με αστέρια, ρίγες και στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Επίσης, ένα σχέδιο που έδειχνε μια μη ακριβής απόδοση των αστεριών στην κινεζική σημαία κατηγορήθηκε ότι ως «αντι-κινεζικό».

Κινέζοι εθνικιστές δε, έκαναν λόγο για «δυτική πολιτιστική διείσδυση», προκειμένου «να διαφθείρουν τις ψυχές αθώων παιδιών».

Από την Πέμπτη όπου πήρε έκταση το θέμα, πολλά σχετικά hashtags έχουν συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια σχόλια στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter.

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς ότι οι εικόνες αυτές βρίσκονται σε σχολικά που εκδόθηκαν από τον κρατικό People’s Education Press, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της χώρας που ιδρύθηκε το 1950 και πως τα σχολικά αυτά βιβλία χρησιμοποιούνται από το 2013.

Ο κρατικός εκδοτικός οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι ανακαλεί τα σχολικά βιβλία και θα επανασχεδιάσει τις εικόνες, με το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας να τον καλεί να «διορθώσει και να μεταρρυθμίσει» τις εκδόσεις του όπως και να βεβαιωθεί ότι η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη για τη νέα σχολική χρονιά.

Η είδηση, πάντως, έχει προκαλέσει την ανησυχία αρκετών ειδικών και γονέων που φοβούνται ότι όλο αυτό θα μετατραπεί σε ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών» και αποτελεί μια άνευ λογικής αυστηροποίηση της ήδη αυστηρής λογοκρισίας στις εκδόσεις.