«Δεν έχω δεκάρα στις ελβετικές τράπεζες, συνεπώς δεν έχω τίποτε να αποδείξω». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διέψευσε το αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που αποκάλυψε η ιστοσελίδα Wikileaks, όπου αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, και χωρίς να κρύψει την οργή του, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του φιλελεύθερου Τύπου και της τουρκικής αντιπολίτευσης που αναπαρήγαγαν τις αποκαλύψεις του Wikileaks, κατηγορώντας τους ότι «αναμεταδίδουν με καιροσκοπισμό κουτσομπολιά».

«Αν εσείς (ο Τύπος και η αντιπολίτευση) αποδείξετε πως αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθώ από τη θέση μου, όμως θα κάνετε κι εσείς το ίδιο;», τους ρώτησε.

Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να ζητήσει «λογαριασμό» από τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον ίδιο και τη χώρα του, για τα «εσφαλμένα σχόλιά» τους και τις «συκοφαντίες».

Στο επίμαχο τηλεγράφημα, το χαρακτηρισμό «απόρρητο» και ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004, ο τότε αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν γράφει: «Ακούσαμε από δύο επαφές ότι ο Ερντογάν έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες». Ο διπλωμάτης γράφει πως οι εξηγήσεις του Ερντογάν σχετικά με την προσωπική περιουσία του «χωλαίνουν».