Έχουμε αναφερθεί ξανά στο κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης», κατά το οποίο πολλοί εργαζόμενοι έχουν πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουν τις τοξικές, χαμηλά αμειβόμενες δουλειές τους, οι οποίες πρακτικά δεν τους προσφέρουν τίποτα άλλο πέρα από στρες, για να ακολουθήσουν μία άλλη καριέρα. Ένα νέο βίντεο στο TikTok, πάνω σε αυτό το πλαίσιο, έχει πυροδοτήσει μια άλλη συζήτηση, αυτήν σχετικά με τον μισθό.

Ο χρήστης του TikTok @krisdrinkslemonade επανέλαβε μια αλληλεπίδραση που είχε με το αφεντικό του λίγες εβδομάδες πριν, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν την απόδοση της δουλειάς του. «Μου έμειναν 9 εβδομάδες σε αυτή τη δουλειά, έτσι», έγραψε στη λεζάντα του κλιπ ο TikToker.

Στο βίντεο, το αφεντικό ακούγεται να λέει: «Κυρίως, θέλω να συζητήσουμε τη διαφορά στην απόδοσή σου μεταξύ της περσινής χρονιάς και του 2020».

Η απάντηση που δεν περίμενε ο εργοδότης

«Ήσουν ο υπάλληλος με την υψηλότερη βαθμολογία το 2020, αλλά δεν φαίνεται να κράτησες αυτό το μομέντουμ και τη χρονιά που πέρασε. Τι έχει αλλάξει;» ακούγεται να αναρωτιέται η φωνή από την άλλη άκρη της σύνδεσης η οποία ανήκει στον εργοδότη του.

Ο Κρις είχε μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα που μάλλον δεν άρεσε στον εργοδότη. Σε μια πολύ ήρεμη αλλά ειλικρινή τοποθέτηση σχετικά με την απόδοσή του το 2020 είπε ότι από τη στιγμή που δεν ανταμείφθηκε με αύξηση, δεν υπήρχε κανένας λόγος να συνεχίσει τις προσπάθειές του.

«Το 2020 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν έλαβα αύξηση, παρόλο που ήμουν ο κορυφαίος υπάλληλος», λέει.

«Όταν ρώτησα γιατί δεν μπόρεσα να λάβω αύξηση, είπατε ότι “η αμοιβή μου ήταν δίκαιη σε σχέση με το τι παίζει στην αγορά για τη θέση μου.” Και όταν ρώτησα πού πέφτει η αμοιβή μου στην κλίμακα αμοιβών, είπατε “κάτω από το μέσο”, άρα κάτω από το μέσο όρο αυτού που θα μπορούσα να παίρνω στη θέση μου», συνεχίζει.

«Επομένως, σε εκείνο το σημείο, μόλις αποφάσισα ότι θα γίνω υπάλληλος που θα αντιλαμβάνομαι την εργασία ανάλογα με τη δίκαιη αξία του μισθού μου στην αγορά. Θα καταβάλω προσπάθεια κάτω του μέσου όρου, γιατί αυτό είναι που νιώθω ότι με πληρώνετε για να κάνω. Έχετε δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για μένα να δουλέψω σκληρά. Άρα δεν το κάνω για ψίχουλα».

Σε ένα βίντεο που ακολουθεί, ο Κρις αποκάλυψε ότι απολύεται σύντομα, κάτι που όπως λέει είναι ένας ακόμη λόγος που δεν προσπαθεί πλέον στη δουλειά του.

Από την εμφάνιση των σχολίων, πολλοί άνθρωποι συμφώνησαν με την άποψη του TikToker και υποστήριξαν ότι η υψηλότερη προσπάθεια απαιτεί υψηλότερο μισθό.

«Είναι αστείο πώς οι εργοδότες έχουν πάντα μια δικαιολογία για μισθούς κάτω του μέσου όρου, αλλά δεν δέχονται δικαιολογίες για εργασία κάτω του μέσου όρου», σχολίασε ένας άλλος.

«Ναι, αυτή είναι η στάση μου από εδώ και πέρα. Δεν συμβιβάζομαι ποτέ ξανά με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζω. δεν τους αρεσει? Ω καλά. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα», είπε ένας άλλος.