Ενισχύεται ώρα με την ώρα η ανησυχία για την τύχη των διάσημων ερειπίων της αρχαίας πόλης Παλμύρα, στην οποία μπήκαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στην πόλη αυτή, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία, που μαρτυρούν το μεγαλείο μιας από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το παράρτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, το οποίο κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ στις 13 Μαΐου, η μάχη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 462 ανθρώπων σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου -71 αμάχων- από τους οποίους πολλοί εκτελέστηκαν από το ΙΚ (241 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 150 τζιχαντιστές).

Με την κατάληψη της Παλμύρας, στο μέσο της μεγάλης συριακής ερήμου που συνορεύει με το Ιράκ, το ΙΚ ελέγχει «στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.

Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.