Το γύρο του κόσμου έκανε χτες η είδηση της εκτέλεσης του υπουργού Άμυνας της Βόρειας Κορέας, Χιον Γιονγ Τσολ, επειδή φέρεται να κοιμήθηκε σε μια εκδήλωση.

Η είδηση προήλθε από τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας, NIS. Ωστόσο, η ίδια υπηρεσία, μια μέρα αργότερα, φαίνεται… πως αλλάζει γνώμη.

Έτσι, η μυστική υπηρεσία λέει τώρα πως ο Χιον Γιονγκ Τσολ καθαιρέθηκε, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι εκτελέστηκε.

«Όταν ενημερωθήκαμε για αυτήν την απουσία (σσ. του Χιον Γιονγκ) στις 30 Απριλίου, που αποδόθηκε σαν απόδειξη, είχα αμφιβολίες», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης βουλευτής Shin Kyoung-min στο αμερικανικό ABC. «Είδαμε το Χιον ακόμη και χτες στην τηλεόραση. Εάν η Β. Κορέα είχε πράγματι εκτελέσει τον δεύτερο την τάξει στην άμυνα, θα είχαν διασφαλίσει να εξαφανιστεί από οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι σίγουρα η τακτική τους», προσέθεσε.

Όμως και η ίδια η NIS άλλαξε την αφήγησή της, καθώς αν και στη Βουλή έκανε λόγο για εκτέλεση, μιλώντας αργότερα την ίδια μέρα σε δημοσιογράφους, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκτέλεση του Βορειοκορεάτη.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο Χιον Γιονγκ Τσολ καθαιρέθηκε. Έχουμε πληροφορίες ότι σκοτώθηκε από πυρά, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της NIS στο ABC.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ίδια μυστική υπηρεσία της Νότιας Κορέας έχει και στο παρελθόν προχωρήσει σε ψευδείς αναφορές για τη γειτονική χώρα. Μεταξύ αυτών, ήταν η πρόσφατη είδηση επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία που τελικά δεν έγινε ποτέ και οι ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Επιπλέον, όπως παραδέχεται τώρα το ABC, στη φωτογραφία που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα της Β. Κορέας με τον Χιον Γιονγκ Τσολ να κάθεται δίπλα στον Κιμ με τα μάτια του κλειστά, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά εάν κοιμόταν ή απλά… κοιτούσε κάτω!