Η πλειοψηφία των κατοίκων του Κοσόβου είναι δυσαρεστημένη με το έργο των σημαντικότερων εκτελεστικών, νομοθετικών και δικαστικών θεσμών, έχει χάσει την εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ και θεωρεί την ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Μόνο το 21% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τους κεντρικούς θεσμούς του Κοσόβου, ενώ τον Απρίλιο του 2014 το ποσοστό των πολιτών που εξέφρασαν ικανοποίηση για το έργο των θεσμών ήταν στο 46%.

Η έρευνα “Παλμός της κοινής γνώμης” δείχνει ακόμη ότι οι κάτοικοι του Κοσόβου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην ελευθερία των ΜΜΕ, στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, το 35,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ απολαμβάνουν ελευθερία του λόγου, ενώ το Νοέμβριο του 2014 το ποσοστό αυτό ήταν στο 40%.

Όσον αφορά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, το 16% των πολιτών του Κοσόβου πιστεύει ότι υπάρχει ανεξαρτησία. Τον Νοέμβριο του 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 13%.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 31% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο ή πολύ δυσαρεστημένο με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στο Κόσοβο. Το 52% θεωρεί την ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα και το 27% ως μεγαλύτερο πρόβλημα “βλέπει” τη φτώχεια. Στη λίστα των μεγαλύτερων προβλημάτων, η διαφθορά κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με το 5% των κατοίκων να εκτιμά ότι πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα.

Η μετανάστευση, σύμφωνα με την έρευνα, είναι παραδοσιακός μηχανισμός επιβίωσης για τους κατοίκους του Κοσόβου, καθώς το 47% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς του βρίσκεται στο εξωτερικό.
Τους τελευταίους έξι μήνες, το Κόσοβο βίωσε απρόσμενο κύμα μετανάστευσης – το 50,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από τους στενούς συγγενείς ή φίλους του εγκατέλειψε το Κόσοβο το διάστημα αυτό. Το 49,5% ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα κοντινό μέλος της οικογένειας, σύζυγος, γονέας, παιδί, αδελφός, θείος/θεία, εγγονός, πεθερικά μετανάστευσε στο εξωτερικό αυτό το διάστημα.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι 75% εκείνων που μετανάστευσαν είναι άνδρες και το 25% γυναίκες.
Μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι βασικοί λόγοι της μετανάστευσης τους τελευταίους έξι μήνες είναι οι δύσκολες κοινωνικές – οικονομικές συνθήκες. Το 45% πιστεύει ότι βασικός λόγος είναι η ανεργία, το 29% η φτώχεια, το 10,5% οι οικονομικές δυσκολίες και το 10% απαντά ότι οι κάτοικοι του Κοσόβου μεταναστεύουν επειδή αναζητούν καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Κοσόβου που έχουν φύγει στο εξωτερικό -ποσοστό 77%- είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολουθούν με ποσοστό 13% εκείνοι που είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μόνο το 10% σύμφωνα τις απαντήσεις φίλων , συγγενών συγγενείς μελών οικογενειών είναι απόφοιτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη χώρα προορισμού, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι η Γερμανία, το 7,5% η Γαλλία και περίπου 3% η Αυστρία ή η Ελβετία.