Με ελικόπτερα, δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, διασώστες κατάφεραν να απομακρύνουν από το Έβερεστ ορειβάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι μετά τα 7,9 Ρίχτερ που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και περισσότερους από 3.200 νεκρούς.

Η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες από τις οποίες 17 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Όπως έγραψε στο Twitter ο Ρουμάνος ορειβάτης Alex Gavan τρία ελικόπτερα έφτασαν στα camp 1 και 2, σε υψόμετρο άνω των 6.000 μέτρων. Σύμφωνα με το Reuters, το κάθε ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει μόνο δύο ορειβάτες τη φορά.

Ο Δανός ορειβάτης Carsten Lillelund Pedersen ανέβασε στο Facebook βίντεο που δείχνει ένα από τα ελικόπτερα να προσγειώνεται για να μεταφέρει ορειβάτες και να ξαναφεύγει 30 δεύτερα μετά.

Ο ορειβάτης Jelle Veyt επέστρεφε στο base camp όταν ξαφνικά η γη άρχισε να τρέμει, όπως περιέγραψε στο NBC New. Ένας σέρπα λίγα μέτρα μπροστά του γύρισε και κοίταξε πίσω του και του έκανε νόημα να δει. Ένα «σύννεφο χιονιού» κατρακυλούσε προς το μέρος τους.

«Άρχισα να τρέχω για να σώσω τη ζωή μου, προσπαθούσα να φτάσω σε μία σκηνή πριν με φτάσει το χιόνι», περιέγραψε ο Βέλγος εξηγώντας πως δεν σκεφτόταν τίποτα άλλο παρά να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Φτάνοντας στη σκηνή ένιωσε μια δυνατή «ώθηση». «Έμοιαζε σαν να με σπρώχνει ο άνεμος αλλά πιο δυνατά. Ξαφνικά βρέθηκα περικυκλωμένος από χιόνι, δεν μπορούσα να δω ούτε τα χέρια μου», περιγράφει.

Η επιχείρηση ήταν εφικτή χάρη στον καλό και καθαρό καιρό.

Οι επιζήσαντες στο Έβερεστ περιέγραψαν βράχους και πάγο να πέφτουν σαν ένα σύννεφο στο base camp το Σάββατο.

Περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Περίπου εκατό ορειβάτες και οδηγοί εκτιμάται πως παγιδεύτηκαν στα camp 1 και 2 μετά τον σεισμό του Σαββάτου.

Λόγω των κατολισθήσεων η πρόσβαση είναι αδύνατη με κάθε άλλο τρόπο εκτός από τα εναέρια μέσα