Σε ερωτήσεις που του έθεσαν τηλεφωνικά πολίτες από όλη τη χώρα απάντησε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχωρεί. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, το Κίεβο έχει σταματήσει τις παροχές στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καθώς αποκλείει τους πολίτες της από το εθνικό οικονομικό σύστημα.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε ζητήσει από τη Ρωσία να πάρει το Ντονμπάς, μια περιοχή εξόρυξης άνθρακα, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές εξεγέρθηκαν πέρυσι.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με τη βία … αλλά υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, οι οποίοι έχουν δουλέψει για τις συντάξεις τους… Γιατί λοιπόν δεν τους πληρώνετε;», διερωτήθηκε.

«Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι οι σημερινές αρχές στην Ουκρανία αποκόβουν το Ντονμπάς με τα ίδια τους τα χέρια», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ουκρανία, διαψεύδοντας ισχυρισμούς του Κιέβου και των χωρών της Δύσης ότι η Μόσχα προμηθεύει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση της Γαλλίας να μην εκπληρώσει τους όρους συμβολαίου για την προμήθεια δύο ελικοπτεροφόρων Mistral στη Ρωσία δεν θα υπονομεύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας του. «Η άρνηση (της Γαλλίας) να μας προμηθεύσει τα ελικοπτεροφόρα βάσει του υφισταμένου συμβολαίου είναι βεβαίως μια κακή ένδειξη. Ωστόσο για εμάς, όσον αφορά τη διατήρηση των αμυντικών μας ικανοτήτων… δεν έχει σημασία».

«Λάθος η στρατιωτική βία του σοβιετικού μοντέλου»

Στη συνέντευξή του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι η επιβολή «δια της στρατιωτικής βίας» του σοβιετικού μοντέλου στην ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «δεν ήταν σωστό πράγμα».

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθήσαμε να επιβάλουμε το δικό μας μοντέλο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και το κάναμε δια της στρατιωτικής βίας. Αυτό δεν ήταν σωστό. Πρέπει να το παραδεχτούμε».