Να διπλασιάσει το ποσό βοήθειας που χορηγεί προκειμένου να «ανακουφίσει το συριακό λαό από τα βάσανά του», δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου δωρητών στο Κουβέιτ. Έτσι, από 550 εκατομμύρια που δόθηκαν το 2014, θα χορηγηθεί 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το μέγεθος της συριακής κρίσης δοκιμάζει τις δυνατότητες του συνόλου του συστήματος χορήγησης βοήθειας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες» και «είναι απαραίτητη μια επείγουσα προσπάθεια» προσέθεσε ο ίδιος.
Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ήτοι σχεδόν 3 φορές περισσότερα σε σύγκριση με το 2014.

Αναμένεται να διατεθούν σε «μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας, έγκαιρη αποκατάσταση και βοήθεια με στόχο την σταθεροποίηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Μόνο οι διεθνείς εταίροι, περιλαμβανομένου του αραβικού κόσμου και η αλληλεγγύη που μοιραζόμαστε και που μας ενώνει θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης, που εκπροσωπεί τη ΕΕ στη Σύνοδο.

«Η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας είναι καθησυχαστική όμως δεν είναι αρκετή» εκτίμησε ο ίδιος απευθύνοντας έκκληση στους δωρητές να «εντείνουν τις προσπάθειές τους».

Η ΕΕ αποδέσμευσε 3,35 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας μετά την έναρξη της συριακής κρίσης, πριν από 4 χρόνια.
«Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μόνο στη συριακή επικράτεια, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 30% σε διάστημα ενός έτους» υπογραμμίζει η ΕΕ.

Εντός 4 ετών, 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 3,9 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.