Όταν ξεκινάμε να εργαζόμαστε, όλοι (ή σχεδόν όλοι) μας επαναλαμβάνουν ότι η σκληρή δουλειά θα μας εξελίξει επαγγελματικά πολύ γρήγορα απ’ οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, ο συγγραφέας Τζεφ Σάνον έχει διαφορετική άποψη για το ζήτημα αυτό.

«Η σκληρή δουλειά είναι μια καλή αρχή, δηλαδή αν κάποιος βρίσκεται στα πρώτα βήματα της καριέρας του, τότε σίγουρα αυτή μπορεί να τον βοηθήσει να εδραιωθεί σε μια δουλειά», υποστηρίζει ο coach επαγγελματιών και συγγραφέας του «Hard Work is Not Enough: The Surprising Truth about Being Believable at Work» [H Σκληρή Δουλειά Δεν Αρκεί: Η Αναπάντεχη Αλήθεια Για Το Πώς Να Γίνεις Πιστευτός Στον Χώρο Εργασίας Σου].

Αλλά αυτό δεν αρκεί για να σε πάει μέχρι την κορυφή ή να σε εξελίξει επαγγελματικά, επισημαίνει εμφατικά. «Κάποια στιγμή κοιτάς γύρω σου και συνειδητοποιείς ότι όλοι δουλεύουν σκληρά σε αυτό το επίπεδο. Η εξειδίκευση και η σκληρή δουλειά γίνονται απλά αυτό που περιμένουν να δουν οι άλλοι και δεν θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε στη σκάλα ιεραρχίας», αναφέρει στο σχετικό εκτενές άρθρο του το BBC.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως;

«Άρα δεν είναι ορθό να υποστηρίξει κανείς ότι το σύστημα δεν εκτιμά την σκληρή δουλειά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αποδεχθούν ότι αυτό δεν φτάνει και για να πάνε μπροστά πρέπει να κάνουν περισσότερα από απλά τη δουλειά τους», υποστηρίζει ο συγγραφέας, υπερτονίζοντας ωστόσο έναν σημαντικό παράγοντα: ότι η σκληρή δουλειά δεν έχει μεγάλη σημασία αν κανείς δεν αναγνωρίζει ότι την κάνεις.

Οπότε ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να  παρατηρήσουν τον ίδιο και την σκληρή δουλειά του – αυτό είναι το λεγόμενο «tiara effect».

«Κάποια άτομα δουλεύουν πραγματικά σκληρά και φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ελπίζουν ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα το προσέξουν και θα έρθουν να τους βάλουν μία τιάρα στο κεφάλι. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει», εξηγεί η Κάρολ Φροχλάινγκερ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Negotiating Women, Inc.

«Ένα από τα πράγματα που μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους που κάνουν καλή δουλειά και τίποτα άλλο είναι ότι είναι αόρατοι, ότι η εργασία τους δεν φαίνεται. Έτσι, όταν υπάρχει μία ευκαιρία για προαγωγή, κανείς δεν τους σκέφτεται. Απλά τους ξεχνούν, με έναν σχεδόν καλοπροαίρετο τρόπο», προσθέτει.

Όπως σημειώνει ο Σάνον, η σκληρή δουλειά από μόνη της συνήθως περνά απαρατήρητη μετά από ένα ορισμένο σημείο, επειδή όλοι γύρω εργάζονται στο ίδιο επίπεδο ή περίπου. Οπότε, καταλήγει, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τραβάτε την προσοχή στον εαυτό σας με πολλούς τρόπους, αλλιώς είναι εύκολο να ξεμείνετε στο παρασκήνιο και η σκληρή δουλειά σας να μην αναγνωριστεί ποτέ.

Αυτό που προτείνει η Φροχλάινγκερ είναι να βλέπετε πιο συχνά τον εργοδότη σας. «Θα μπορούσε να είναι ένα γρήγορο email με μερικά σημεία: Αυτές είναι οι νίκες μου και αυτό είναι το αποτέλεσμά τους για την εταιρεία», επισημαίνει, καταλήγοντας εμφατικά πως:

«Βασικά, για να ανέβετε στην ιεραρχία, είναι απαραίτητο να είστε όχι απλά σπουδαίος εργαζόμενος, αλλά και λίγο πολιτικός. Πρέπει να σας βλέπουν ως ηγέτη και να είστε αρεστός, τόσο από άτομα στο επίπεδό σας, όσο και από άτομα από πάνω σας και από άτομα κάτω από εσάς».