Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς λέξεις να περιγράψει τον πόνο και το σοκ που προκάλεσε ο μοιραίος, σκοτεινός συγκυβερνήτης της πτήσης 4U9525 της Germanwings που οδήγησε στο θάνατο μαζί του ακόμη 149 ψυχές, βρέφη και μαθητές.

Όλες οι έρευνες στρέφονται πλέον στην προσωπική του ζωή, αλλά και στον ιατρικό φάκελό του με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Στόχος να απαντηθεί ένα μεγάλο «γιατί». Γιατί αυτός ο άνθρωπος, ο  Αντρέα Λούμπιτς (Andreas Lubitz), μπήκε στο πιλοτήριο αποφασισμένος να πάρει στο θάνατο μαζί του 149 ακόμη ανθρώπους.

Ήδη οι αρχές μιλούν για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Ένα εύρημα από το σπίτι του το οποίο για την ώρα δεν αποκαλύπτουν.

Για την ώρα κανένα κίνητρο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και οι αποκαλύψεις εστιάζουν σε ψυχιατρικά θέματα του νεαρού πιλότου και στην ερωτική του ζωή. Ωστόσο η τρομοκρατική ενέργεια δεν έχει αποκλειστεί, παρόλο που ο ίδιος δεν υπάρχει σε λίστες τρομοκρατών. Αυτό όμως δεν σημαίνει και κάτι…

Οι αποκαλύψεις για το μυστικό του σκοτεινού συγκυβερνήτη είναι συγκλονιστικές.

Ο άνθρωπος που πέταγε το αεροπλάνο είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο με κρίσεις πανικού.

Η νοσηλεία του έγινε πριν από έξι χρόνια και κράτησε περίπου έξι μήνες. Από τότε μάλιστα ο συγκυβερνήτης ήταν υπό παρακολούθηση.

Το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς κατάφερε να περάσει τελικά τα ψυχολογικά τέστ και να βρεθεί μέσα στο πιλοτήριο του αεροπλάνου.

Ο νεαρός είχε κριθεί «μη ικανός» για να πραγματοποιεί πτήσεις.

Σύμφωνα με τον φάκελο που βρήκαν οι Αρχές, ο 28χρονος όταν έκανε την εκπαίδευσή του στο Φοίνιξ της Αριζόνα διέκοψε γιατί παρουσίασε μαζικά ψυχολογικά προβλήματα. Έπασχε σοβαρότατα επεισόδια κατάθλιψης, άκουγε φωνές, και οι εκπαιδευτές τους τον έκριναν ακατάλληλο για πτήσεις. Δέχθηκε θεραπεία και αργότερα επέστρεψε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Πάνω στο φάκελό του – σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και όπως μετέδωσε το Mega, υπήρχε η ένδειξη «όχι ικανός προς πτήση».

Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ. Ο Andreas Lubitz φαίνεται ότι αντιμετώπισε πρόσφατα μια ερωτική απογοήτευση. Φέρεται να χώρισε από τη φίλη του με την οποία συγκατοικούσε. Αυτό το γεγονός φέρεται να επηρέασε την ψυχολογία του… Άλλωστε το παρελθόν του έδειξε το εύθραυστο του χαρακτήρα του.

Μπορεί όμως μια ερωτική απογοήτευση να είναι αρκετή ώστε να οδηγήσεις στο θάνατο 149 ακόμη ανθρώπους;

Οι αστυνομικές αρχές κάνουν φύλο και φτερό τα σπίτια σε Ντίσελντορφ και Μονταμπούρ όπου διέμενε ο 28χρονος. Το μαύρο κουτί αποκάλυψε ότι ο 28χρονος κλείδωσε τον πιλότο έξω από το πιλοτήριο και ενεργοποίησε το κουμπί πτώσης του αεροσκάφους και οι αρχές έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε ένα από τα σπίτια όπου έμενε ο Λούμπιτς κοντά στα σύνορα με την Γαλλία.

Ξεκίνησε να εργάζεται για την αεροπορική εταιρεία Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του. Είχε συμπληρώσει 630 ώρες πτήσης.

Η καταγωγή του ήταν από το Μονταμπόρ στη Ρηνανία – Παλατινάτο της Γερμανίας.

Ο Λούμπιτς ξεκίνησε την εκπαίδευσή του το 2008 και αρχικά εργάστηκε ως αεροσυνοδός.

Είχε διακόψει προσωρινά την εκπαίδευσή του το 2009 και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο, για να τη συνεχίσει λίγους μήνες αργότερα.

Δημοσιογράφος του Spiegel ανέφερε ότι φίλοι του Λούμπιτς λένε ότι το 2009 έπασχε από κατάθλιψη ή υπερκόπωση και γι’ αυτό σταμάτησε προσωρινά την εκπαίδευσή του.

Oι γείτονές του μιλούν για έναν ήρεμο και κοινωνικό άντρα που «κυνηγούσε πεισματικά τα όνειρά του». Λένε ότι  «τίποτα δεν έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί του»… Μιλούν για έναν ευγενικό και συμπαθητικό άνθρωπο.

Το μεγάλο «γιατί» όμως εξακολουθεί να βασανίζει τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη…