Από τα ερείπια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης αναδύεται το θέαμα των ανδροειδών που γλιστρούν πέρα δώθε σε ένα εστιατόριο για να εξυπηρετήσουν τη διασκεδαστική πελατεία τους.

«Καλώς ήρθατε», «Σας ευχόμαστε να περάσετε καλά στο εστιατόριό μας», «Θα χαρούμε να έχουμε τη γνώμη σας για την ποιότητα της υπηρεσίας μας», ακούγονται να λένε οι αυτοματοποιημένοι συνοδοί, με κόκκινα μάτια να αναβοσβήνουν από το γυαλιστερό μπλε και λευκό εξωτερικό τους.

«Στην τηλεόραση, βλέπετε ρομπότ και τραπέζια με οθόνη αφής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία και την Ιαπωνία», είπε ο Rami Chkib Abdelrahman, περήφανος ιδιοκτήτης του White Fox που άνοιξε τον Ιούνιο.

«Προσπαθώ να φέρω αυτές τις ιδέες εδώ στη Μοσούλη».

Οι φουτουριστικοί διακομιστές είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στη βόρεια πόλη, παλαιότερα προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Είδαμε την ιδέα στα social media σε περισσότερα από ένα εστιατόρια», είπε ο Abdelrahman, οδοντίατρος στο επάγγελμα.

Ταξίδι στο διάστημα

Κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ 2014 και 2017, η βόρεια μητρόπολη της Μοσούλης εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια του πολέμου.

Αλλά την ώρα του δείπνου, οι θαμώνες του εστιατορίου που είναι γεμάτο κάθε βράδυ μπορούν να αποδράσουν από την πόλη σε ένα ταξίδι στο διάστημα.

Ένας αστροναύτης που επιπλέει κατά μήκος του τοιχογραφημένου τοίχου θέτει τη σκηνή και οι θεάσεις της Γης και άλλων πλανητών όπως φαίνονται από το διάστημα δίνουν στους πελάτες την αίσθηση ότι κοιτάζουν έξω, μέσα από τα φινιστρίνια ενός διαστημόπλοιου.

Οι οροφές είναι γεμάτες με λαμπερούς αστερισμούς.

Αλλά τα κυριότερα αξιοθέατα του εστιατορίου παραμένουν τα δύο ανδροειδή, που φορούν ένα κασκόλ και μαύρο μπερέ, που περνούν πέρα δώθε στο εστιατόριο σε ράγες για να παραδώσουν παραγγελίες.

Καθώς πλησιάζουν, τα smartphones βγαίνουν έξω και τα παιδιά αμέσως παρατάσσονται δίπλα τους για ένα αναμνηστικό στιγμιότυπο.

Ώρα για selfie

Τα ρομπότ εισάγονται, εξήγησε ο Abdelrahman χωρίς να δώσει την πηγή, προσθέτοντας ότι όλα στο εστιατόριο είναι ψηφιακά, συμπεριλαμβανομένων των 15 τραπεζιών με οθόνη αφής με ενσωματωμένα μενού.

Μια ομάδα από το τμήμα Μηχατρονικής του Πανεπιστημίου της Μοσούλης – που ενσωματώνει διάφορους τομείς της μηχανικής καθώς και της ρομποτικής – ήταν υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και συνέδεσε ένα δίκτυο και διακομιστή στο εστιατόριο.

Οι άνθρωποι δεν έχουν αντικατασταθεί πλήρως από μηχανές.

Τέσσερις νεαροί σερβιτόροι είναι απασχολημένοι με το να μαζεύουν τα πιάτα από τους δίσκους των ρομπότ και να τα τοποθετούν στα τραπέζια.

«Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, ούτε στην Τουρκία, την Ιορδανία ή τη Σαουδική Αραβία», αναφώνησε ο 50χρονος Μπασάρ Μαχμούντ σιδηρουργός στο επάγγελμα, ο οποίος εκείνη την ώρα δειπνούσε με τη σύζυγό του.