«Δειλή και απεχθή» χαρακτήρισε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα σε εστιατόριο του Μπαμακό και κόστισε τη ζωή σε τρεις Ευρωπαίους και δύο Μαλινέζους. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς επιβεβαίωσε ότι ένας βέλγος είναι μεταξύ των θυμάτων, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα.

Τρεις Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους ένας Γάλλος και ένας Βέλγος, καθώς και δύο Μαλινέζοι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του εστιατορίου La Terrasse, στο οποίο συχνάζουν αλλοδαποί, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με την αστυνομία του Μπαμακό. Μια πηγή από νοσοκομείο της πόλης έκανε λόγο για ακόμη έναν Βέλγο νεκρό.

«Καταγγέλλω και καταδικάζω και πάλι αυτό τον δειλό και απεχθή τρόμο που χτύπησε το Μπαμακό», υπογράμμισε ο Ρέιντερς. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδέχεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές και τους συγγενείς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, όμως έχουμε επίσης και έναν συμπατριώτη μας νεκρό», σημείωσε ο Ρέιντερς, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε τις αρχές του Μαλί να επαναφέρουν την τάξη. Είναι καταστροφικό να βλέπουμε σε πολλές περιοχές του κόσμου αυτόν τον τρόμο να συνεχίζει να χτυπά με δειλία», κατέληξε ο Βέλγος υπουργός.

Από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι ένας γάλλος πολίτης.

«Καταδικάζω από την απεχθή και δειλή ενέργεια που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας Γάλλος πολίτης», είπε ο Φαμπιούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να πολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Η Γαλλία έχει αναπτύξει στη δυτική Αφρική περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με την αλ Κάιντα.