Χωρίς να δώσει αρχικά καμία εξήγηση, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία και να μην ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, αφού η Βρετανία δεν εκπλήρωσε τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

«Αφού δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά μας, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν κατά την πτήση από τη Ρώμη στην Τουρκία, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Έχουμε κανόνες ως προς τα πρωτόκολλα ασφαλείας (…). Ωστόσο, ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή ότι αυτά τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να εκπληρωθούν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ερντογάν στη σύνοδο G20

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επρόκειτο να ταξιδέψει από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της G20, στη Γλασκώβη, αλλά τελικά επέστρεψε στην Τουρκία την νύκτα.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η ιστοσελίδα Middle East Eye, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μην ταξιδέψει στην Γλασκώβη εξαιτίας περιορισμών για το μέγεθος της τουρκικής αποστολής και τον αριθμό των επίσημων αυτοκινήτων.

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι η τελευταία που επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Παρισιού, προσέβλεπε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ωστόσο, οι δύο τους συναντήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στην Ρώμη και δεσμεύθηκαν για καλύτερη συνεργασία για την βελτίωση των τεταμένων τους σχέσεων, σύμφωνα με την Άγκυρα και τον Λευκό Οίκο.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε επίσης συναντήσεις τετ-α-τετ κεκλεισμένων των θυρών με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

COP26: Ο Πούτιν θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αλλά δεν προβλέπεται ο ηγέτης της χώρας που είναι 4η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εκπομπή των περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου να απευθυνθεί απευθείας στους συμμετέχοντες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι ο Πούτιν δεν θα συμμετείχε στη διάσκεψη διά ζώσης. Η απουσία του καθώς και αυτή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ θεωρήθηκαν από πολλούς πλήγμα στις προοπτικές για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τότε ότι θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο για να μιλήσει ο Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό.

«Είναι αδύνατον να συμμετάσχει (στις συναντήσεις) στη Γλασκώβη μέσω βιντεοδιάσκεψης», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Και πάλι, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για τη δασοκομία και τη διαχείριση χρήσης γης στη Γλασκώβη, και ο πρόεδρος έχει ήδη μαγνητοσκοπήσει μήνυμα προς τους συμμετέχοντες αυτού του συνεδρίου».

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν είχε αναφερθεί σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) το σαββατοκύριακο, στην οποία επίσης συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το κλίμα και πέρα από την COP26»

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Από το Air Force One πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γλασκόβη, ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκώβη».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε [την προσπάθεια] σε ό,τι αφορά την επίτευξη σημαντικής προόδου και την οικοδόμηση σημαντικής δυναμικής εδώ, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου», είπε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.