Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα βαρέα όπλα από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία βάσει της συμφωνίας ειρήνευσης, όμως το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα την εκεχειρία για να προετοιμαστούν για μια νέα προέλαση.

«Σήμερα στις 9 το πρωί (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η προγραμματισμένη απομάκρυνση του βαρέως εξοπλισμού», δήλωσε ο διοικητής των φιλορώσων ανταρτών Έντουαρντ Μπουσούριν. «Υποχωρούμε 50 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου (…). Φυσικά δεν θα πούμε προς τα πού θα υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπασούριν διέψευσε τις αναφορές του ουκρανικού στρατού για μάχες στη νοτιοανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι υπήρξαν «προκλήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά όχι σοβαρές συγκρούσεις.

Όμως το Κίεβο ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των ανταρτών ότι αποσύρουν τα όπλα τους «είναι απλώς κενά λόγια».

«Αντίθετα, οι τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την περίοδο της εκεχειρίας, ενισχύουν τις μονάδες τους και να αυξήσουν τα πυρομαχικά τους».

«Μόλις οι μαχητές εφαρμόσουν την εκεχειρία για δύο ολόκληρες ημέρες, αυτό είναι το μοναδικό σημάδι για να αρχίσουμε την απομάκρυνση» των βαρέων όπλων, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, επισημαίνοντας όμως ότι οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε ένταση.

Το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών ανταρτών DAN μετέδωσε ότι υπήρξαν δέκα περιστατικά βομβαρδισμών στο Ντονέτσκ.

Το Κίεβο αναφέρει ότι οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον χωριών κοντά στη Μαριούπολη, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος τους.