Ουσιαστική βοήθεια στα εργαζόμενα ζευγάρια που εργάζονται καθημερινά, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσφέρουν τα δημόσια δημοτικά σχολεία στο Μιλάνο.

Ήδη, έξι σχολεία της σχολικής συμπρωτεύουσας έχουν ανακοινώσει πως θα παραμείνουν ανοικτά και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, εξυπηρετώντας τις οικογένειες που θα εργάζονται και δεν θα μπορούν να προσέχουν τα παιδιά τους. Όπως προβλέπει ωστόσο ο δήμος, ο αριθμός των σχολείων που τελικά θα παραμείνουν ανοικτά είναι πολύ πιθανό πως θα διπλασιαστεί.

Όπως αποφασίστηκε, οι μαθητές θα μπορούν να φιλοξενούνται στα σχολεία το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, από τις 7:30 έως τις 18:00.

Δάσκαλοι, και ειδικευμένο προσωπικό, θα βοηθούν τα παιδιά να διαβάζουν, να αθλούνται και να βελτιώσουν το ταλέντο τους στην ζωγραφική.

Οι οικογένειες, καλούνται να συνεισφέρουν, οικονομικά, ανάλογα με το εισόδημά τους: από δέκα, μέχρι και είκοσι επτά ευρώ ημερησίως.

Σε ότι αφορά το γεύμα, προβλέπεται μια επιπλέον συνεισφορά της τάξης των πέντε ευρώ, αλλά, όποιος προτιμά, θα μπορεί να φέρει μαζί του, έτοιμο, φαγητό από το σπίτι.

Για όσους βρίσκονται κάτω από το λεγόμενο «όριο φτώχειας» (λιγότερο από 1.000 ευρώ, συνολικό, μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα), δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, πολλοί γονείς εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό, δόθηκε παράταση για την τις αιτήσεις εγγραφής στις «χριστουγεννιάτικες σχολικές δραστηριότητες», μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, και στην Φλωρεντία, τέσσερα δημοτικά σχολεία έκριναν «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρωτοβουλία, και ετοιμάζονται να ζητήσουν την απαιτούμενη ειδική άδεια, για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά, και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.