Το Ισραήλ κατέστησε σαφές σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αμυνθεί, μετά την ανταλλαγή πυρών με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, στη μεθόριο του νοτίου Λιβάνου, ένα γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση.

«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει απαθές ενώ η Χεζμπολάχ θα βάζει στο στόχαστρο Ισραηλινούς», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Ρον Πρόζορ, σε επιστολή του που απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί επιθέσεις στο έδαφός του και θα ασκήσει το δικαίωμά του να αμυνθεί και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τον πληθυσμό του», πρόσθεσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόζορ καλεί επίσης τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να καταδικάσουν δημοσίως και χωρίς επιφυλάξεις τη Χεζμπολάχ».

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Σε αντίποινα, το Ισραήλ βομβάρδισε πολλά χωριά του νοτίου Λιβάνου, όπου υπάρχουν φυλάκια του λιβανικού στρατού και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Από την ανταλλαγή πυρών έχασε τη ζωή του και ένας Ισπανός κυανόκρανος.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ ζήτησε επίσης τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.