Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι διεθνείς αναλυτές, η Αλ Κάιντα, η οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, εξακολουθεί όχι μόνο να είναι ζωντανή και ενεργή, αλλά να εξακολουθεί να αποτελεί και απειλή ικανή να αιματοκυλίσει ξανά την ανθρωπότητα.  

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες επιζούν μέχρι το πολύ 10 χρόνια, η Αλ Κάιντα συνεχίζει να υφίσταται 33 χρόνια μετά την δημιουργία της, το 1988. Πώς όμως το κατάφερε αυτό; Μα αποδεικνύοντας έμπρακτα το γνωστό μότο «προσαρμόσου ή πέθανε», το αγγλοσαξονικό «adapt or die».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα 33 αυτά χρόνια της ύπαρξής της, η οργάνωση άλλαξε πολλές φορές τον στόχο της ενώ ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει και τους δυνητικούς της «αντιπάλους» στον ίδιο στόχο, αυτόν της τζιχάντ, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Και ας την μάθαμε, οριστικά και αμετάκλητα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν και διατράνωσε την παρουσία της με ένα τρομοκρατικό χτύπημα με 3.000 νεκρούς στη Νέα Υόρκη.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα αυτό που έκανε ήταν ουσιαστικά να προσπαθεί να ριζοσπαστικοποιήσει νέα μέλη και να αποκτήσει νέους οπαδούς. Ο Μπιν Λάντεν, στα χρόνια πριν πεθάνει, λέγεται ότι είχε εν μέρει αποκηρύξει την  «βία για την βία», ενώ σκεφτόταν μέχρι και να αλλάξει όνομα στην οργάνωση. Η δολοφονία του από τους αμερικανούς κομάντο στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν, μαζί με αρκετά άλλα ηγετικά στελέχη, άφησε ένα… horror vacui μέσα στην οργάνωση, ωστόσο βρέθηκε αμέσως ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν.

Ο αιγύπτιος υπαρχηγός της οργάνωσης, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πήρε το τιμόνι της Αλ Κάιντα και το έστριψε αλλού: αντί να στρέψει το ενδιαφέρον του κατά της Δύσης, άρχισε να απλώνει τα δίχτυα της στις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, από την Υεμένη και το Αφγανιστάν μέχρι την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Αλ Κάιντα έριξε κυβερνήσεις και ανέβασε τους, υποστηριζόμενους από την ίδια, εκπροσώπους τους σε νέες κυβερνητικές δομές ενώ στη συνέχεια κατάφερε να γεφυρώσει τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν.

Ως το 2019, η Αλ Κάιντα συνέχιζε να υπάρχει, αλλά μόνο παρασκηνιακά, μέχρι που τότε ακριβώς, με την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, η οργάνωση βγήκε πάλι μπροστά στο προσκήνιο. Μετά την πτώση της Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, η οργάνωση έβγαλε μια ανακοίνωση προσδιορίζοντας μια νέα προσέγγιση, πολύ πιο μετριοπαθή δε, αλλά αρκούντως δυναμική δε. Αναφέρει χαρακτηριστικά, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους, ότι ο απώτατος στόχος  της παραμένει η κυριαρχία της στη Μέση Ανατολή, και αυτό δεσμεύθηκε να το καταφέρει χρησιμοποιώντας και το (μέχρι πρότινος απορριφθέν εργαλείο που λέγεται) Διαδίκτυο καθώς δεν ξεχνά τα κοινωνικά δίκτυα και τον ρόλο τους στην τζιχαντιστική προπαγάνδα.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»

Η Αλ Κάιντα πάντως είναι ρητή και κατηγορηματική: ο πόλεμός της ενάντια στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

Σε μια πρόσφατη αποκλειστική τους συνέντευξη στο CNNi, μέσω διαμεσολαβητών, δύο υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα διαμήνυσαν ότι ο «πόλεμος ενάντια στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα, μέχρι να εκδιωχθούν και από τον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο».

Στην απάντησή της προς στο CNN, η Αλ Κάιντα διακηρύσσει τη νίκη της στο Αφγανιστάν. «Οι Αμερικανοί είναι τώρα ηττημένοι», λέει παρομοιάζοντας την κατάσταση με την αποχώρηση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τρεις δεκαετίες από τη χώρα και την επακόλουθη κατάρρευσή της. «Ο αμερικανικός πόλεμος στο Αφγανιστάν έπαιξε βασικό ρόλο στο πλήγμα της οικονομίας των ΗΠΑ», λένε και ξαναλένε.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Άιμαν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, φημολογείται ότι είναι ζωντανός. Ο Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος εικάζεται ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή το 2020, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με αφορμή τα 20 χρόνια από την μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, την αμερικανική ΜΚΟ που παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες των ισλαμιστικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, ο Αλ Ζαουάχρι εντοπίστηκε σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο.

Υπάρχουν, όμως, αμφιβολίες που εγείρονται κατά πόσο το βίντεο των 60 λεπτών είναι πρόσφατο. Αυτό αναφέρει η διευθύντρια του ιστότοπου, Ρίτα Κατζ καθώς «δεν αναφέρεται στη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η αναφορά του στην «αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν» ίσως αυτό σημαίνει ότι το βίντεο έχει γυριστεί μετά τον Φεβρουάριο του 2020 και την Συμφωνία της Ντόχα.

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση του θανάτου του Αλ Ζαουάχρι, και κανείς δεν ξέρει ούτε τι κάνει, ούτε που βρίσκεται, με κάποιους να αναφέρουν ότι είναι σοβαρά άρρωστος και ότι ενδεχομένως να μετράει μήνες στη ζωή.

Όπως και να’ χει, οι ειδικοί επί των γεωπολιτικών εφιστούν την προσοχή ιδιαιτέρως στην επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα, ενώ καταλήγουν με νόημα ότι «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να φέρει και άλλες ντόπιες κοινότητες εντός της σφαίρας της επιρροής της».

Την πρώτη φορά, η ανθρωπότητα δεν πρόλαβε να προφυλαχθεί από την απειλή των τζιχαντιστών. Ελπίζουμε αυτή την φορά, 20 χρόνια μετά, να διδάχτηκε το μάθημά της.