Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Οι τρεις ανώτατοι θεσμικοί ιθύνοντες της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της βουλής Τζανφράνκο Φίνι και ο πρόεδρος γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι,συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί, πρώτα, από το κοινοβούλιο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση του Καβαλιέρε συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιασθεί ενώπιον της βουλής και της γερουσίας στις 14 Δεκεμβρίου. Οι επιπλέον ψήφοι που πρέπει να εξασφαλίσει ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός στη βουλή, για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, είναι τουλάχιστον δεκαέξι, και το όλο εγχείρημα, κρίνεται, από τους αναλυτές, στα όρια του ανέφικτου.

Τελικά, οι αποκαλύψεις για τα ροζ σκάνδαλα φαίνεται πως έβλαψαν ανεπανόρθωτα το προφίλ και τη δημοτικότητα του ισχυρού άνδρα της Ιταλίας και αρκετοί ιθύνοντες της κεντροδεξιάς επιβεβαιώνουν ότι η συντηρητική παράταξη ετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.