Προσομοίωση σε κατάσταση χημικής και τρομοκρατικής εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης και της ομηρίας ανθρώπων, περιελάμβανε η άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ARETE2014» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βέλγιο.

Την άσκηση παρακολούθησαν οι Ευρωπαίοι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια) και Χρήστος Στυλιανίδης (Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων), αλλά και ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της άσκησης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της στενής συνεργασίας και συντονισμένης δράσης σε επίπεδο κρατών-μελών, των μονάδων επιβολής του νόμου και των μονάδων πολιτικής προστασίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων που απειλούν την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης, όπως η περίπτωση των «ξένων μαχητών». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση και την προστασία των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης του επιπέδου ετοιμότητας, σ τη βελτίωση της ικανότητας κατανόησης των κινδύνων και εντοπισμού τους, αλλά και στην ανάπτυξη καλύτερων εργαλείων καθοδήγησης και κατάρτισης των εμπειρογνωμόνων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.